Спортното министерство пусна процедура по разглеждане на лиценза на БФШ

Спортното министерство пусна процедура по разглеждане на лиценза на БФШ
Източник: Ботев
A A+ A++ A

 

В Министерството на младежта и спорта (ММС) е постъпил сигнал с вх. № 09-00-3558/13.10.2016 г. от Български шахматен съюз 1931, в който са изложени твърдения за извършени нарушения от Българската федерация по шахмат (БФШ) по националното законодателство, представляващи основания за отнемане на лиценза на спортната федерация. С резолюция на министър Красен Кралев сигналът е разпределен за разглеждане от комисията по лицензиране, която да извърши административна проверка, свързана с основателността на изложените твърдения и да стартира процедура по разглеждане на лиценза на БФШ, предаде БГНЕС.

Междувременно Министерството на младежта и спорта е изпратило официално писмо до Международната шахматна федерация (ФИДЕ) с искане да бъде уведомявано своевременно за нови действия или резултати от разследвания срещу Българската федерация по шахмат. Това е препоръката на комисията по лицензиране , която проведе заседания на 06.10.2016 г., за да обсъди постъпилата в ММС информация от Европейския шахматен съюз (ЕШС) и ФИДЕ.

В края на септември ММС получи отговор от страна на ФИДЕ и Европейския шахматен съюз за предприетите действия срещу българската федерация по време на шахматната олимпиада в Баку в началото на месец септември 2016 г. От получените писма и документи става ясно, че с решение на Генералната асамблея на ЕШС, проведена в Баку на 10.09.2016 г., Българската федерация по шахмат е изключена от Европейския шахматен съюз поради неоказване на съдействие на ръководството на ЕШС и непредоставяне на информация за проведени в България турнири по шахмат и „предполагаеми сделки“ между БФШ и ЕШС през периода 2011 – 2014 г.

Във връзка с това решение пред Етичната комисия на ФИДЕ е образувано дело, което има за цел да разследва фактите, „въз основа на които ЕШС е изключил БФШ“, а именно дали са извършени нарушения на Етичния кодекс на международната федерация, съответно незаконосъобразни действия на конкретни лица. В хода на разследването ще се установи дали са извършени финансови нарушения от страна на БФШ, се казва в писмото на изпълнителния директор на ФИДЕ Найджъл Фрийман.

Министерството на младежта и спорта е уведомено официално от Българската федерация по шахмат, че е обжалвала решението за изключване от ЕШС пред Арбитражния съд по спорт в Лозана, което автоматично спира неговото действие, и очаква финалното решение на съда.

Генералната асамблея на ФИДЕ, която се с състояла в Баку на 11-13.09.2016 г. е взела решение да отстрани временно БФШ от ФИДЕ, ако в срок до 12.10.2016 г., българската федерация не изпълни решението на Етичната комисия на FIDE по дело № 4/2015 и не възстанови правата на К. Георгиев, С. Стоичков и М. Стойнев. Етичната комисия на FIDE по дело № 4/2015 е установила, че отнемането на правата на К. Георгиев, С. Стоичков и М. Стойнев от УС на БФШ е незаконосъобразно.

Изпълнителният директор на ФИДЕ е поставил срок на БФШ до 12.10.2016 г. да го уведоми за предприемането на мерките, които FIDE счита за необходими, адекватни и пропорционални, за да приеме, че е налице съответствие с решението по дело № 4/2015, а именно пълно възстановяване на правата на посочените лица съобразно националното законодателство, личното им уведомяване за това, публично оповестяване на възстановяването на правата и въздържане от действия или бездействия, които биха били в противоречие с посоченото решение на Етичната комисия. УС на БФШ обяви, че е изпълнил решението на Етичната комисия на ФИДЕ на 16.09.2016 г.

Разглеждайки тази информация на заседанието си на 06.10.2016 г., лицензионната комисия на ММС е взела решение, че съгласно българското и международното законодателство отнемането на лицензия на БФШ може да бъде разглеждано отново от ММС, след като Арбитражният съд по спорт в Лозана постанови влязло в сила решение, след окончателно решение на компетентните органи на ФИДЕ за прекратяване на членството на спортната федерация или след постъпване на нова официална информация по случая. След подаването на новия сигнал от Български шахматен съюз 1931, комисията e сезирана и ще извърши проверка за основателността на изложените твърдения. 

#Красен Кралев #ЕШС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »