Шестима от миньорите в Бобов дол преговарят с ръководството на рудника

Шестима от миньорите в Бобов дол преговарят с ръководството на рудника
Източник: Канал 3
A A+ A++ A
Трети ден продължава протестът на миньорите от рудник "Бабино". Около сто души остават под земята, останалите им колеги протестират пред входа на предприятието. Те реагираха на заканата на собственика, че ще има  съдебни искове срещу  протестиращите миньори, предаде БНР.
 
Още двама мъже бяха изведени на повърхността заради влошено здравословно състояние. Те бяха закарани от свои колеги в местната болница. Заплатите за месец август са получени по сметките на всички работещи в мината с изключение на хората от рудник "Бабино". Към тях  условието е било миньорите да излязат от галериите.
Късно снощи за около 10 минути е спрял да работи вентилаторът, който вкарва въздух в галериите, каза един от миньорите, който излезе на повърхността заради влошеното си здравословно състояние.
 
Шестима от протестиращите миньори в Бобов дол влязоха на преговори с ръководството. Само работещите в рудник "Бабино" не са получили заплати за август, всички останали от "Въгледобив Бобов дол" са получили възнагражденията си в пълен размер. Това обявиха стачкуващите трети ден пред входа на предприятието. 

За работещите в "Бабино" условието на ръководството е хората, протестиращи под земята, да подпишат предложеното им споразумение и след като получат възнагражденията си, да излязат от галериите, което те категорично отказаха и настояват освен августовските, да получат и септемврийските си заплати, както и сумите, които имат да получават под формата за ваучери. 
 
Въпреки влошеното им здравословно състояние и намерението на работодателя да заведе искове срещу тях за възпрепятстване на производствения процес миньорите под земята и колегите им, които ги подкрепят отвън, все още отстояват исканията си за изплащане на заплатите в пълен размер за август и септември, както и получаването на всички ваучери от месец март досега. 

Протестиращите заявиха, че очакват в близките часове при тях да пристигне омбудсманът Мая Манолова. Някои от миньорите решиха да потърсят подкрепата и на политически лидери, което създаде разногласия сред тях. 

Ситуацията под земята се усложнява. Заради дългия престой повечето от работници са със стомашно разстройство и главоболие. Млад мъж е излязъл през нощта, тъй като се е почувствал зле. 

В сряда от КСНБ съобщиха за договорени с ръководството искания на миньорите – до края на работния ден да бъдат изплатени заплатите за август, включително ДМС-то и без удръжки за цялото дружество, заплатите за септември да се платят между 5-и и 10-и ноември, а най-късно до 17-и октомври да се платят и ваучерите за месец март. Останалите дължими ваучери трябва да бъдат изплатени до края на годината. Договорено беше подусловие – миньорите да излязат от рудника, но протестиращите останаха в забоите. 

Снощи управителят на мината Красимир Чаврагански се срещна с протестиращите миньори на входа на централата, но беше обвинен, че ръководството на мината се подиграва със съдбата на хората. Чаврагански каза, че бъдещето на рудника ще се решава в петък. На пресконференция по-рано вчера той каза, че "Бабино" е нерентабилен. Управителят на мината посочи още, че значителна част от работниците ползват фалшиви болнични, което още повече затруднява работата. 
 

#Бабино #протестиращите #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници