Куртулмуш: Сирийският конфликт е предпоставка за глобална война

Куртулмуш: Сирийският конфликт е предпоставка за глобална война
Източник: www.xebersaati.com
A A+ A++ A

 

Турция се страхува, че светът ще попадне в нов глобален конфликт между суперсилите Русия и САЩ, ако прокси-войната в Сирия продължи, предаде БГНЕС.

„Ако тази прокси-война продължи, след това – нека се изясня, Америка и Русия ще достигнат до точка на война“, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш в интервю за Анадолската агенция.

Куртулмуш предупреди, че сирийският конфликт е поставил света „на прага на започването на голяма регионална или глобална война“.

Вашингтон и Москва са на двете противоположни позиции в конфликта. Докато Русия е основният съюзник на президента Башар Асад, то САЩ и Турция оказват подкрепа на бунтовниците в страната и настояват за смяна на управлението в близкоизточната страна.

Отношенията между Москва и Вашингтон се обтегнаха, след провала на последното примирие в Сирия. Миналата седмица американският държавен секретар Джон Кери призова да се проведе разследване за възможни военни престъпления, обвинявайки Дамаск и Русия в умишлено бомбардиране на болници.

В своето интервю вицепремиерът също така заяви, че военното присъствие на Турция в Ирак, по-конкретно в лагера Башика в северните части на страната, ще остане без промяна, независимо от исканията на Багдад.

„Присъствието в базата Башика в Ирак е в рамките на закона и ще бъде продължено. Ние ще сме там толкова, колкото е необходимо“, каза още той.

По думите на Куртулмуш турското военно присъствие в страната е необходимо заради заплахата, която представлява „Ислямска държава“. „Именно затова Турция се намира там. Тя е там, за да подкрепя народа на Мосул“, каза още Куртулмуш, обвинявайки Багдад в невъзможност да се справи с групировката.

По-рано иракският премиер Хайдер Абади зави, че иракските власти няма да позволят на турски военнослужещи да участват в предстоящата операция по освобождаването на град Мосул. Той посочи още, че „проектът на Анкара за разполагане на свои сили“ отвъд пределите на Турция е грубо нарушение на суверенитета на Ирак. 

#Нуман Куртулмуш #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »