Куртулмуш: Военното присъствие на Турция в Ирак остава без промяна

Куртулмуш: Военното присъствие на Турция в Ирак остава без промяна
Източник: aa.com.tr
A A+ A++ A

 

Военното присъствие на Турция в Ирак, по-конкретно в лагера Башика в северните части на страната, ще остане без промяна, независимо от исканията на Багдад. Това заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш в интервю за Анадолската агенция, предаде БГНЕС.

„Присъствието в базата Башика в Ирак е в рамките на закона и ще бъде продължено. Ние ще сме там толкова, колкото е необходимо“, каза още той.

По думите на вицепремиера турското военно присъствие в страната е необходимо заради заплахата, която представлява „Ислямска държава“. „Именно затова Турция се намира там. Тя е там, за да подкрепя народа на Мосул“, каза още Куртулмуш, обвинявайки Багдад в невъзможност да се справи с групировката.

По-рано иракският премиер Хайдер Абади зави, че иракските власти няма да позволят на турски военнослужещи да участват в предстоящата операция по освобождаването на град Мосул. Той посочи още, че „проектът на Анкара за разполагане на свои сили“ отвъд пределите на Турция е грубо нарушение на суверенитета на Ирак.

Кризата в отношенията между Анкара и Багдад се обостри на фона на продължаващата подготовка за мащабната операция на иракските правителствени сили и международната коалиция, водена от САЩ, за възвръщането на контрола върху втория по големина иракски град. Мосул е под контрола на „Ислямска държава“ от октомври 2014 г. 

#Турция #Ирак #Нуман Куртулмуш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"