Очакват позицията на ВАС за решението на ЦИК да изключи онлайн изданията от медийните пакети

Очакват позицията на ВАС за решението на ЦИК да изключи онлайн изданията от медийните пакети
Източник: TVN.bg
A A+ A++ A

Днес или утре се чака решение на ВАС за оспореното решение на ЦИК да изключи онлайн изданията от медийните пакети за изборите, предаде БГНЕС.

След 10.30 ч. днес бе проведено редовно заседание в зала 2 на ВАС, на което бяха разгледани обединени дела по жалби на Единна народна партия /ЕНП/, Офмедия, сдружение „Съюз на издателите в България” и още един жалбоподател, който не се яви, на което бе оспорено решение на ЦИК за ограничаване на електронните медии от медийните пакети за предстоящите избори.

Вярвам, че съдът ще вземе правилното решение, заяви Валентина Василева, председател на ЕНП. Смятам, че решението на ЦИК не е правово, защото се нарушава принципа за равнопоставеност между медиите, а и не могат да изземват функциите на законодателя, посочи тя. Никой не може да се намесва в частнопартньорски отношения и държавата да регулира кой от участниците в изборите с коя медия да работи.

В закона ясно е казано кой предоставя медийните услуги, записано е, че това са всички са медии с изключение на социалните мрежи и личните блогове, категорична бе Василева. Разбирам, че презумпцията на ЦИК с тяхното решение е да не се повтори историята със сайта Хаштаг от миналата година. Но ако те биха искали да не се злоупотребява с медийните пакети, можеха да въведат определени условия към медиите - достатъчно време на активна дейност, платени данъци последните три години, примерно и др. За да не се създават месец преди избори сайтове и да се злоупотребява с парите от пакетите, добави Василева.

Същата аргументация в полза на електронните издания изтъкна пред БГНЕС и адвокат Христо Копаранов от адвокатско дружество „Попов и партньори”. Според него с решението си ЦИК съкращава дефиницията за субектите на медийните услуги, защото в Изборния кодекс са посочени и онлайн медиите наравно с другите. Онлайн медиите са си истински медии и ЦИК нямат право да извършват такива ограничения, каза Копаранов.

По време на заседанието на съда адвокатът на ЕНП подчерта, че ЦИК имат право да определят реда за изразходването на медийните пакети, но нямат право да ограничават кръга на медиите, които да ги ползват. 

#ВАС #ЦИК #ЕНП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »