МАЕ: Рекордни добиви на петрол за ОПЕК през септември

МАЕ: Рекордни добиви на петрол за ОПЕК през септември
Източник: www.capital.bg
A A+ A++ A

Производството на петрол от страните - членки на ОПЕК нарасна през септември до рекордни върхове, посочва последен доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), подчертавайки предизвикателствата,  пред които е изправен картелът в опитите да ограничи добивите.

През миналия месец страните от ОПЕК се съгласиха да намалят размера на изпомпвания от тях петрол с 200 до 700 хиляди барела към нива между 32,5 млн. и 33,0 млн. барела на ден в опит да се справят с пренасищането на световните петролни пазари, като обещаха окончателното решение да бъде взето на тяхна официална среща във Виена на 30-и ноември. Това би представлявало първото от осем години насам ограничаване на добивите в рамките на ОПЕК.

В своя последен месечен доклад обаче МАЕ съобщи, че производството на суров петрол в рамките на картела е нараснало през септември с 160 хил. барела на ден до рекордните 33,64 млн. барела дневно. Това предполага, че ОПЕК ще се нуждае от солидно намаляване на производствените квоти с между 640 хиляди до 1,14 млн. барела на ден, за да бъде достигнат неофициално договорения таван между 33 млн. и 32,5 млн. барела.

"ОПЕК в действителност изостави политиката си на свободен пазар, установена преди почти две години. Сега започва истинската работа", отбеляза базираната в Париж важна енергийна организация, която консултира индустриализираните нации относно техните енергийни политики.

Ирак, чието производството представляваше един от най-спорните въпроси по време на проведената към края на септември неформална среща на ОПЕК в Алжир, вече изпомпва рекордни 4,46 млн. барела на ден, повишавайки ги в рамките на месец с около 90 хил. барел, отчита Международната енергийна агенция. В същото време МАЕ отбеляза, че доставките от Либия, Иран и Нигерия също са се увеличили съответно с 70 хиляди, с 30 хиляди и с 20 хиляди барела дневно.

Агенцията предупреди, че по-нататъшни увеличения от тези три държави, които са освободени от сключената в Алжир сделка, предполагат, че ще трябва да бъдат направени по-големи по размер съкращения на добивите от страна на други членове на ОПЕК като Саудитска Арабия, допълвайки, че добивите на петрол от най-големият производител от ОПЕК са намалели с около 20 хил. барела на ден до 10,58 мнл. барела дневно.

В понеделник руският президент Владимир Путин заяви, че Москва може да се присъедини към производствени съкращения на ОПЕК, въпреки че не е член на картела. МАЕ обаче посочи, че през миналия месец, Русия е повишила производството на суров петрол и на втечнен природен газ с около 400 хил. барела на ден до нов постсъветски връх от 11,1 млн. барела дневно.

Според МАЕ комбинацията от високи добиви във и извън ОПЕК са помогнали за повишение на глобалното предлагане на петрол през септември с 600 хиляди барела на ден. Тя обаче прогнозира нарастване на търсенето на суров петрол с 1,2 млн. барела на ден през 2017 година.

Агенцията също така обнови във възходяща посока прогнозата си за потреблението на "черно злато" в световен мащаб с около 200 хил. барела дневно до 97,5 млн, барела на ден и отбеляза, че търговските петролни запаси в индустриализирани държави са намалели с 10 млн. барела до 3,092 млн. барела през август – първо понижение от март насам.

Въпреки това МАЕ предупреди, че ако пазарът бъде оставен сам на себе си, това може да доведе до запазване на проблема със свръхпредлагането и през първата половина на следващата година. Но ако ОПЕК се придържа към своята нова цел, ребалансирането на пазара може да се осъществи по-бързо.

Новият доклад на МАЕ се отразява леко негативно на петролните цени, които се понижават през днешната търговия с около 1%, но след като в понеделник "черното злато" поскъпна с цели 3% към близо едногодишни върхове главно като реакция на изказването на руския президент Путин, че той подкрепя международните усилия за ограничаване на производството.

Ноемврийските фючърси на петрола сорт "брент" нараснаха в понеделник с над 3% към едногодишен връх от 53,73 долара за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол поскъпнаха към 51,60 долара за барел – най-високо ниво от края на месец юни.

Вчерашното изказване на Путин подсили очакванията за постигане на реално споразумение за намаляване на добивите във и извън ОПЕК. Но последвало изявление на шефа на руския енергиен гигант "Роснефт" – Игор Сечин – сякаш постави под съмнение тези надежди.

Сечин отбеляза пред агенция Ройтерс в кулоарите на провеждащия се в Истанбул Световен енергиен конгрес, че неговата компания ("Роснефт") няма да ограничи производството си като част от евентуално споразумение с ОПЕК. Това само подчертава затрудненията, пред които е изправена Русия, как да накара нейните петролни компании да замразят, или да намалят добивите като част от евентуална сделка с ОПЕК, имаща за цел да подкрепи петролните цени.

Защо да направим това, посочи Сечин пред Ройтерс, когато беше попитан, дали "Роснефт", която формира около 40% от руското петролно производство, може да ограничи добивите. Той дори отбеляза, че "Роснефт" планира да повиши добивите на петрол през настоящата година над нивото от 203 млн. тона на ден (около 4,1 млн. барела дневно), достигнато през 2015 година.

Игор Сечин също така изрази съмнение, че някои от членовете на ОПЕК като Иран, Саудитска Арабия и Венецуела действително биха намали своето производство.

Междувременно агенция ИТАР-ТАСС цитира руският енергиен министър Александър Новак да посочва, че неговата страна не обмисля намаляване на производството, като евентуално би взела решение за замразяване на добивите на текущите нива.

Коментарите на Сечин и на Новак, в комбинация с месечния редовен доклад на МАЕ, допринасят за днешно понижение на фючърите на американския лек суров петрол с 0,86% към 50,90 долара за барел и тези на петрола сорт "брент" – с 0,92% към 52,65 долара за барел.

#ОПЕК #МАЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »