Милер: Смятам, че може да ускорим завършването на двете отсечки на "Турски поток"

Милер: Смятам, че може да ускорим завършването на двете отсечки на "Турски поток"
Източник: www.vesti.bg
A A+ A++ A

 

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер не изключва скорошно приключване на строителството на първите две отсечки от газопровода „Турски поток“. Това заяви той по време на интервю за телевизионния канал „Россия 24“, предаде БГНЕС.

„Строителството на двете отсечки (трябва да завърши – бел. ред.) до декември 2019 г. „Газпром“ има достатъчно голям опит с реализирането на морски газопроводи, така че смятам, че дори можем да ускорим този график“, заяви той.

Милер припомни, че морската част от газопровода ще е собственост на руската газова компания. „Газпром“ ще финансира на 100% първата и втората отсечка“, поясни той. За доставките на газа до турския пазар ще отговаря турската компания „Боташ“, а за разпространението на европейския – съвместно руско-турско предприятие.

„За създаването на транзитна инфраструктура на територията на Турция за доставки на газ на европейския пазар в съответствие с междуправителственото споразумение ще бъде създадено съвместно предприятие“, каза Милер.

Вчера руският енергиен министър Александър Новак и неговият турски колега Берат Албайрак в присъствието на президентите на двете държави – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, подписаха междуправителствено споразумение за строителството на газопровода „Турски поток“.

Морската част на проекта се предвижда да е 910 км, а сухопътната част по турската територия – 180 км. Сумата за строежа на целия проект е 11,4 млрд. евро. 

#Турски поток #Алексей Милер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"