Дянков дава 5 млн. лв. за училища и детски градини в Пернишко

Дянков дава 5 млн. лв. за училища и детски градини в Пернишко
Според Дянков сумата от 5 млн. лв. ще е достатъчна с оглед на досега проверените обекти - общински и държавни, детски градини, училища, но и също и болници. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата ще отпусне допълнителни 5 млн. лв. за детски градини и училища в пострадалата от земетресенията Пернишка област.

„Държавата ще осигури 5 млн. лв. допълнително за училищата и детските градини в Перник и Радомир, които пострадаха при земетресението," съобщи в Перник министърът на финансите Симеон Дянков, след като заедно с регионалния министър Лиляна Павлова разгледа пораженията по някои от общинските сгради в града, предаде БНР.

Още в неделя на подпис ще бъде прието постановление на правителството за допълнително финансиране от бюджета, така че от понеделник, 28 май, кметовете на Перник и Радомир да подготвят процедурите за обществени поръчки за ремонтите на пострадалите сгради.

Това е било решено по-рано в неделя на извънредно правителствено заседание на министрите при премиера Бойко Борисов, на което е присъствала и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Според Дянков сумата от 5 млн. лв. ще е достатъчна с оглед на досега проверените обекти - общински и държавни, детски градини, училища, но и също и болници. Ако е необходимо обаче ще бъдат осигурени още средства.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова идентифицира две детски градини в Перник, чиито сгради трябва изцяло да бъдат премахнати.

Едната е в квартал Батановци, а другата е в парка, останалите само ще бъдат конструктивно укрепени. Част от парите отиват и за пострадалото училище в град Радомир, стана ясно още от министър Павлова.

До сряда ще има яснота за финансирането на близо 50-те общински сгради, които трябва да бъдат ремонтирани и са пострадали от земетресението.

Иначе има 1683 получени молби за частни сгради, които до сряда комисиите ще докладват какви пари ще са нужни за тяхното ремонтиране. Засега работят 28 оценители, а утре към тях ще се включат още 21 експерти от ДНСК.

#Симеон Дянков #Дянков #министър на финансите на България #Перник #Пернишка област #земетресения #детски градини #училища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"