Младенов: Балканите не са приоритет на ЕС

Младенов: Балканите не са приоритет на ЕС
„Балканите не са приоритет на ЕС в момента и затова те трябва за започнат да произвеждат добри новини," каза Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Балканските държави трябва да произвеждат добри новини, защото в момента приоритет на Европейският съюз е справянето с дълговата криза в еврозоната, каза Николай Младенов в Косово.

„Балканите не са приоритет на ЕС в момента и затова те трябва за започнат да произвеждат добри новини. Трябва да се знае, че е трудно да се мисли за външна политика в ЕС по време на финансова криза," заяви българският външен министър Николай Младенов по време на конференцията "Югоизточна Европа в многополярната епоха", която се провежда днес в Прищина, Косово, съобщи БГНЕС, цитирайки пресслужбата на МВнР.

Според Младенов има две опасности пред процеса на интеграция в Западните Балкани. Едната са отношенията на Косово с ЕС, които доведоха до това, че то остана единственото петно на картата на Балканите, с неясно положение в интеграционния процес.

Другата опасност е умората в разширяването в самите Балкани, където еуфорията на младите хора намалява за сметка на национализма и ксенофобията.

"Но ние очакваме момента, в който Косово и Сърбия ще станат част от ЕС, което е много важно за развитието на региона", заяви Младенов.

Според него външната политика на ЕС на практика се е родила в отношението на съюза към Балканите и най-вече в случая с Косово.

"Благодарение на това днес общността има политика, с която може да влияе на процесите в Близкия изток и да бъде фактор там", каза той.

Днес следобед министър Младенов и неговия словенски колега – Самуел Жбогар се срещнаха с министъра на външните работи на Косово – Енвер Ходжай.

"Радвам се, че съм в Прищина на конференция по глобални въпроси, а не за състоянието на Косово", заяви по време на разговора българският министър.

Според него това е добър знак за напредъка на европейската интеграция на Косово. Младенов каза, че очаква дискусията в ЕС по пътната карта за визова либерализация на Косово и, че се надява в следващите няколко месеца тя да бъде одобрена.

По късното министрите Младенов и Жбогар се срещнаха и с министър-председателя на Косово – Хашим Тачи. По време на срещата Младенов призова местните власти да положат усилия в приобщаването на населението в Северно Косово като не обвързват това с напредъка по признаването на статута на страната.

#Николай Младенов #външен министър #България #български #Косово #Прищина #конференция #Самуел Жбогар #Енвер Ходжай #ЕС #Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »