Каракачанов: Това ще реши българският народ, но съм убеден, че отиваме на балотаж

Каракачанов: Това ще реши българският народ, но съм убеден, че отиваме на балотаж
Източник: www.dailypress.bg
A A+ A++ A

Изборите започнаха, кампанията започна, нашата задача е да обиколим максимален брой градове, да се срещнем с максимален брой хора и да ги убедим в идеята за една нова, патриотична България, а не България на разделението: ляво - дясно, русофили - русофоби, монархисти – републиканци. Това разделение ни доведе до най-бедната и най-мизерна държава в Европа. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, предаде бТВ.

По думите му само обединението може да излъчи силата, която е нужна, за да извади България от тази криза. "Така че – това ще реши българският народ, но аз съм убеден – ние сме на балотаж", каза още Каракачанов.

Времето, в което ние, патриотичните формации, обединени в едно, ще определяме политиката на България, наближава. То няма да е далеч, такива са нагласите в цяла Европа, допълни лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

На въпроса кой е основният им конкурент, Каракачанов отговори, че това са всички, които наричат себе си основни кандидати, кандидатът на ГЕРБ, и кандидатът на БСП.

Той допълни, че не са се събрали само за президентските избори. "Естествено, че мислим в перспектива, защото в края на краищата съединението прави силата. В ситуацията, в която се намира България, изправена пред поредната нелегална вълна имигранти, изправена пред една неоосманистка Турция, изправена пред редица вътрешни проблеми, нормално е хората, които имат общи идеи, да се обединяват и да си подават ръка. Ние го направихме, не заради президентските избори. Направихме го, за да покажем на българския народ, че има политици, които, въпреки тежките думи, които са си казвали, въпреки противопоставянето, могат да седнат на една маса и го правят в името на това всички тези нещастия, които могат да се стоварят на България, да бъдат предотвратени. Това е логиката и естествено, че не само за президентските избори".

Поотделно играта на всеки един от нас не е печеливша. Сега ще имаме такъв резултат, който ще покаже правотата на това, което направихме и ще бъде стратегическа стъпка към парламентарните избори, допълни Волен Сидеров.

В коментар на смяната на кандидатурата Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН и последвалите искания за вот на недоверие, Каракачанов каза, че сега не е време за вот на недоверие за външна политика, тъй като този дебат би се превърнал в едно предизборно студио. Сериозен дебат обаче трябва да се проведе след изборите, категоричен беше лидерът на ВМРО.

"Аз поисках няколко неща – президентът и премиерът Борисов да излязат и да обяснят пред парламента и пред целия български народ кое наложи смяната на кандидатурата на Бокова с кандидатурата на Кристалина Георгиева. Кристалина Георгиева беше човекът, който се опитваше да ангажира други държави да лобират пред българското правителство.

Тя настояваше през Европейската народна партия, натискаха ГЕРБ да сменят кандидатурата с аргумента, че тя щяла да бъде кандидатура на ЕНП, пък Бокова била лява. Аз съм свидетел на тези неща, ако не е вярно, нека да ме опровергае. Ако отрекат, ще кажа къде съм бил свидетел. Тя беше основният фактор, който напъваше да бъде сменена българската кандидатура. Искам да чуя каква е причината – това, че тя натиска, не означава, че той трябва да се подаде", обясни Каракачанов.

Той допълни, че е предупредил премиера, че ще изгуби, ако смени кандидатурата с тази на Георгиева. "Кристалина Георгиева в обществения живот на България никога не е избирана за нищо. Взеха я, абсолютно неизвестна за цялото българско общество, и я направиха еврокомисар. И тя си повярва, че както лесно се става еврокомисар, така лесно можеш да станеш и световен началник, генерален секретар на ООН. Болните й амбиции бяха използвани от една група европейски държави, начело с Германия, които провалиха кандидатурата на Бокова, а всъщност провалиха кандидатурата на Източна Европа – това е играта".

Сидеров заяви, че се учудва на наивността на обществото ни. "Тези избори стават тайно, те не стават явно. Кой внуши, кой хвърли димката, че жена от Източна Европа щяла да бъде…  Аз предлагам Жан Клод Юнкер да подаде оставка на първо място, защото той е един палячо, който непрекъснато говори някакви смешни неща, тупа се по гърба едни с друг, понякога, когато го гледам, изглежда на градус на тези срещи, да не говорим, че го разследваха за корупция. Този прословут Гутериш, който го сложиха сега на поста, той е разследван за педофилия в един хомосексуален скандал през 2002 година. Този скандал разтърси цяла Португалия – високопоставени политици, висши адвокати, телевизионни водещи, министри, бившият министър-председател и той беше сред разследваните. Отърва се, но някои от тях бяха осъдени".

Големият проблем на Европейската комисия е, че ЕС се управлява от едни хора, които не са фактори в собствените си страни. Всички тези европейски политици са толкова несъстоятелни, че те доведоха цялата тази мигрантска криза в Европа, допълни Каракачанов.

С Русия и с Америка трябва да се води балансирана политика, но през българския интерес. Нещо, което не е от български интерес, се казва „Не”, каза лидерът на "Атака".

На въпроса как са се събрали, след като с Валери Симеонов не са си говорили 7 години и са си разменяли тежки думи, Сидеров заяви, че това не е било лесно и е отнело седмици и месеци.

"Разумни хора сме, възрастни, всеки от нас е влязъл с идеи в политиката, не за чесане на личното его, на гъдела да си някакъв, а за някакви идеи. Кой се е справил по-добре, кой по-лошо, както се казва историята ще покаже, а хората ще оценят и грешките, но и приноса.

Всеки ще си премисли грешките, не се преглъщат лесно обидите, това си иска време. Не става лесно този преход, знам, че и сред наши активисти тече този процес, но учуден съм, че по-бързо тече, отколкото очаквах. Т.е. по-добре се разбират активистите по места на трите партии, отколкото смятах. Хората разбират, че това е пътят".

Каракачанов допълни, че идеята е била обща, започнала е от един разговор с Волен Сидеров, от там с Валери Симеонов. На втория разговор вече са били тримата. В рамките на около месец, месец и половина са седнали и са преценили, че страната се намира в такава ситуация, че политическите лидери и политическите партии трябва да показват на обществото единение, а не разединение. "Хората, които имат сходни виждания, трябва да се обединяват, а не да продължават да се разделят", каза Каракачанов.

#Красимир Каракачанов #Волен Сидеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »