Европейската агенция за гранична и брегова охрана започна работа от България

Европейската агенция за гранична и брегова охрана започна работа от България
Източник: haskovo.info
A A+ A++ A

Европейската агенция за гранична и брегова охрана започна да действа от България в четвъртък. Новата европейска агенция ще трябва да отговори на две предизвикателства едновременно - да опази външните граници, но и да продължи мисиите за спасяване на бедстващи мигранти в морето. До създаването ѝ се стигна, след като стана ясно, че "Фронтекс" има твърде ограничени правомощия и не може да се справи с мигрантската вълна, която отвори Западнобалканския маршрут и застраши съществуването на Шенген, предаде БНТ.

Европейската гранична агенция стартира от Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" с внушителна воена техника и стотици офицери. Това е ежедневие за патрулните кораби на агенция "Фронтекс" в Средиземно море. От месеци Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по границите пресича незаконния миграционен трафик от Северна Африка към бреговете на Италия и Гърция.

Мисиите "Посейдон" и "Тритон" помагат на двете европейски страни да се справят с кризата и спасяват хиляди мигранти, натъпкани в гумени лодки.

Термовизионни камери, газ-анализатори, системи туптящо сърце, високопроходими автомобили, екипи със следови кучета, самолет. Така Европейската агенция за гранична и брегова охрана започна да действа - за първи път тук - на българо-турската граница. Целта е не Европа да бъде оградена и охранявана като крепост, а да бъде пресечена незаконна миграция, която застрашава основните ценности на ЕС.

Сред 192-мата офицери, които ще дават дежурства от Свиленград, през Елхово, Малко Търново до Резово е подразделение от четирима военни от полската армия. Двама оператори, шофьор и ръководител ще извършват денонощно наблюдение на границата с термовизионна камера.

"Термовизионният бус е снабден с мултисензорна платформа. В тази платформа има термовизионна камера, камера за дневно наблюдение и лазерен далекомер. Тези камери могат да засекат движението на всеки един обект, който по размери наподобява човешко тяло, на дистанция от 8 км", коментира капитанът от полската "Гранична полиция" Лукаш Левчук.

Сред силите на новата агенция са и полицейски подразделения от Холандия, Германия и Румъния. Те ще получават въздушна подкрепа от специален самолет, снабден с видеокамера за наблюдение в радиус 15-20 км. Самолетът с немски екипаж вече лети над района на Свиленград.

"Това, което очакваме от новия мандат и новите ресурси, които бяха предоставени на Агенцията е, че можем да подсилим капацитета си за реакция", добави Фабрис Леджери, директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Новата Агенция наследява "Фронтекс", но с разширени правомощия. "Фронтекс" само координираше охраната на границите, докато новата Агенция ще охранява и ще извършва мониторинг как се пазят външните граници. Ще издава и препоръки към страните да подобрят контрола.

Агенцията ще охранява външните граници съвместно с националните структури "Гранична полиция", ще връща незаконни мигранти обратно в страните им на произход, ще разгръща Звено за бързо разполагане от 1500 офицери в рамките на 3 до 10 дни, ако има мигрантски поток по конкретни точки на външните граници.

"Преди 1 година беше много трудно да получим офицери и техника. През септември 2015 г. Фронтекс поиска 775 гранични полицаи от страните членки. Едвам събрахме половината. Но в течение на годината страните членки преосмислиха участието си в мисиите на "Фронтекс" и успяхме да попълним резерва. Затова сме оптимисти, че Звеното за бързо разполагане бързо ще бъде попълнено", коментира още Леджери.

В следващите месеци Агенцията ще извърши пилотни оценки на уязвимостта по външните граници, ще сформира екипите, които ще връщат незаконните мигранти в страните им на произход, и до края на март трябва да са готови първите резултатите от "стрес-тестовете" на външните граници.

Село Щит е само на няколко метра от самата бразда на българо-турската граница. Ясно се виждат българската и турската гранична застави. В разгара на мигрантската криза оттук минаваха десетки незаконни мигранти. След което бе поставена ограда и видеонаблюдение.

"Ето, има КПП. Който бяга от войната, който е политически емигрант, който е преследван да бъде убит, тогава ще го приемем. И тогава хуманна и солидарна Европа ще даде необходимото. Ще си бръкнем в джоба и всеки европеец ще даде по 1 евро", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Агенцията и охраната не били срещу Турция, а напротив - знак, че Споразумението за реадмисия с южната ни съседка няма алтернатива. "Над 3 млн. стоят малко по-нататък, на 40-50 км. оттук. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти", добави Борисов.

Новата Европейска гранична агенция ще бъде в помощ на българската армия и гранични власти, които пазят границата спокойна. Най-голямото преимущество на Агенцията е, че ще може да действа в рамките на дни, ако големи миграционни потоци пробият външните граници.

"Най-важното и ценното, според мен е, че ще има възможност в кризисни ситуации да действа много бързо, когато има нужда от оперативна намеса. Практиките досега не бяха такива, а виждаме, че буквално за дни може да се промени ситуацията, натискът на отделните граници, и сега в регламента се дава възможност на Фронтекс да реагира по този начин", заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"Имаме съвместна отговорност да управляваме външните граници. Една от най-големите слабости на ЕС е, че страни като Италия, България и Гърция бяха и продължават да бъдат подложени на сериозен натиск", допълни еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Дали Европа ще се превърне в крепост, или разграден двор - зависи от общите усилия на държавите членки. Колко пари, техника, офицери и усилия са готови да вложат, за да опазят границите. И дипломация, за да решат конфликтите, от които мигрантите бягат.

#ФРОНТЕКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »