Стимулират разплащането с банкови карти от 2017 г.

Стимулират разплащането с банкови карти от 2017 г.
Източник: www.economy.bg
A A+ A++ A

Националния съвет за тристранно сътрудничество одобри предложенията на правителството за промени в данъчното законодателство. Една от тях ще стимулира безкасовите плащания от следващата година, като дава право на данъчно облекчение от 1% или до 500 лева. За да се възползват от него, потребителите трябва да получават доходите си по банков път и да харчат поне 80% от тях безкасово, предаде БНТ.

Преди седем години Астер Хаджиев основава фирма за подови настилки. В момента има няколко магазина в София. Докато бизнесът му се разраства, Астер постепенно опознава предимствата на безкасовите плащания и като потребител, и като търговец. За него най-добрият начин да се закупи продукт продукт е чрез карта.

"Предпочитам големите магазини, първо - защото пести време, и второ - защото особено при по-големи плащания те ми позволяват да работя и да плащам с карта", коментира още той.

Астер споделя, че е поставил ПОС терминали в своите магазини, когато клиентите са започнали да правят по-големи поръчки. Удобството при плащанията не е единственият стимул за това решение.

"Повечето големи търговци предпочитат картите, предполагам, и защото вероятността да има някакви злоупотреби е минимална и всичко минава прозрачно, без да има някакви съмнения относно транзакцията", допълни Хаджиев.

Именно изсветляването на икономиката е основният мотив за въвеждането на данъчно облекчение за безкасови плащания. Според Астер и финансовия консултант Десислава Николова, мярката е положителна, но на този етап ефектът ще бъде минимален. Като причина посочват размера на облекчението, което е само 1%. Още по-голям проблем е недостатъчният брой ПОС терминали в България.

"В малките населени места често самите търговци нямат инсталирани ПОС устройства по една или друга причина - било то поради факта, че не могат да си позволят такива или просто не считат, че са им нужни", коментира финансовият анализатор Десислава Николова.

#Десислава Николова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"