Код „оранжево“ за 10 области, „жълто“ за 15

Код „оранжево“ за 10 области, „жълто“ за 15
Максималните температури в повечето места ще са между 16° и 21°, но в местата с по-продължителни валежи ще остават по-ниски - около 14°-16°. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Код „оранжево“ е обявен за неделя, 27 май, в Централна Северна и Южна България.

Кодът е в сила заради очаквани интензивни валежи и гръмотевични бури в 10 области: Търговищка, Великотърновска, Габровска, Старозагорска, Пловдивска, Пазарджишка, Благоевградска, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ).

Жълт код пък е обявен в Западна, Северозападна, част от Северна и Източна България. Кодът е в сила отново за силни валежи и гръмотевични бури, но на територията на 15 области: София град, София област, Пернишка, Кюстендилска, Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Русенска, Разградска, Силистренска, Шуменска, Сливенска и Ямболска.

Зелен код е обявен само за три области в Източна България, където се очакват само слаби валежи. Това са областите Добричка, Варненска и Бургаска.

Отново по-значителни ще са валежите в Западна и Централна България. В източните райони ще превали около и след обяд.

Вятърът през по-голямата част от деня ще бъде от изток, предимно слаб, временно засилващ се по време на гръмотевична дейност.

Максималните температури в повечето места ще са между 16° и 21°, но в местата с по-продължителни валежи ще остават по-ниски - около 14°-16°.

Хидролози прогнозират и повишаване на нивото на реките. Времето е опасно, предупреждават от НИМХ.

Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

#Националния институт по метеорология и хидрология към БАН #НИМХ #код "жълто" #жълт код #зелен код #валежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"