Трайков: Виното носи авторитет на българския туризъм

Трайков: Виното носи авторитет на българския туризъм
„Единственото, което все още липсва на българските вина, е да завоюват пазарни позиции в средния и по-високия ценови сегмент – у нас и в чужбина," отбеляза Трайков. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българските вина са с европейски качество и на европейски цени, остава само да си извоюват позиции на чуждестранния пазар.

„Българските вина са абсолютно конкурентни в Европа по отношение на съотношението качество – цена," каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който посети изложението за български вина DiVino.Taste, съобщиха от МИЕТ.

„Единственото, което все още липсва на българските вина, е да завоюват пазарни позиции в средния и по-високия ценови сегмент – у нас и в чужбина," отбеляза Трайков.

Двудневният форум се провежда под патронажа на МИЕТ и МЗХ и събра на едно място 37 винарски изби, които представят пред професионалисти и ценители над 200 вина от България, съобщава БГНЕС.

"Когато става въпрос за продукт - символ на по-високо качество на живот, правилното позициониране е едно от най-важните неща", подчерта Трайков.

Според него има видима промяна в разбирането на винопроизводителите за ролята на маркетинга и поддържането на високо качество и имидж на българските вина.

Като резултат в последните години имаме превъзходни вина, произведени от различни винарни, които се налагат с марката си, а не само със сорт и географски район, отбеляза министърът.

Той подчерта, че за него е изключително важно и това, че виното е част от туристическото предлагане и носи разнообразие и авторитет на българския туристически продукт.

„В изследванията на впечатленията на чуждите туристи, пребивавали в България, атрактивността на кухнята и качественото вино винаги са оценявани високо. Затова гурмето и виненият туризъм са сред най-перспективните форми на специализиран туризъм у нас и имат голям потенциал за развитие, особено в съчетание с други форми за специализиран туризъм, като СПА и уелнес, културно-исторически, еко туризъм, голф и други," категоричен е министър Трайков.

DiVino.Taste e първото в подобен формат изложение на българските винопроизводители, дегустация и богата програма от майсторски класове, семинари, лекции и презентации.

#Трайчо Трайков #Трайков #вино #министър #министърът на икономиката #енергетиката и туризма #DiVIno.Taste

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"