Испанска банка поиска рекордна държавна помощ

Испанска банка поиска рекордна държавна помощ
Тази седмица Испания се ангажира да отпусне всички нужни средства на "Банкия", която съставлява десет процента от испанската финансова система и това я прави твърде голяма за да фалира. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Пропадането на еврото продължи в петък вечерта, когато единната европейска валута падна под 1.25 щатски долара.

Към един от основните фактори - политическата несигурност в Гърция, се прибавиха и новини от друга членка на еврозоната със сериозни дългови проблеми - Испания.

Частично национализираната испанска банка "Банкия" поиска от държавата помощ от 19 милиарда евро, която е рекорд в историята на страната, предаде БНР, позовавайки се на АФП.

Тази сума се прибавя към четирите и половина милиарда евро държавен заем, конвертиран на девети май в държавно участие в банката.

Общият спасителен план за 23 и половина милиарда евро е исторически рекорд за спасяване на институцията в испанския финансов сектор.

Тази седмица Испания се ангажира да отпусне всички нужни средства на "Банкия", която съставлява десет процента от испанската финансова система и това я прави твърде голяма за да фалира, по израза на американските банкери, тъй като в противен случай би засегнала целия финансов сектор.

#банка #Испания #държавна помощ #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »