Първият частен космически кораб акостира на Международната космическа станция

Първият частен космически кораб акостира на Международната космическа станция
Dragon носи около 550 килограма храна, вода, дрехи и доставки. Снимка: wired.com
A A+ A++ A

Астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) прихванаха с роботизирана ръка товарната капсула Dragon - първият частен космически кораб, който успява да се скачи с орбиталния комплекс.

Докато МКС и „космическият камион" се движеха заедно на 400 км височина над Австралия със скорост от над 28 000 км в час, американецът Доналд Пети улови капсулата и започна да я придърпва за скачване, предаде „Дневник".

Така компанията SpaceX прави важна крачка в историята на космонавтиката и демонстрира алтернатива на приключилата правителствена програма „космическа совалка".

САЩ смятат да плащат на частни компании за доставка на товари, а след това и на екипажи, до МКС като по този начин прекъснат съществуващият в момента руски монопол над тези операции.

Dragon носи около 550 килограма храна, вода, дрехи и доставки, които не са съдбоносни за екипажа, за да не се създава критична ситуация, в случай че полетът се провали.

Ако скачването мине без проблеми, в следващите няколко дни капсулата ще бъде натоварена с оборудване и се очаква да се върне на 31 май с приводняване край Южна Калифорния.

Досега всички подобни кораби са изгаряли при завръщането си.

#Международна космическа станция #МКС #космически кораб #Dragon #SpaceX

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници