МРРБ публикува проектозакон за изменение на ЗДС

МРРБ публикува проектозакон за изменение на ЗДС
Източник: ncma-bg.eu
A A+ A++ A

 

На интернет страницата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Портала за обществени консултации е публикуван Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост (ЗДС), предаде БГНЕС.

В него се предвижда създаването на нова алинея (в чл. 45а) според която, когато държавата е съсобственик на част от имот с данъчна оценка над 10 000 лв., продажба на държавния дял ще се извършва със съгласието на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, съобщиха от МРРБ.

Ограничава се кръгът на субектите, които биха могли да придобият безвъзмездно право на собственост върху имоти - частна държавна собственост. Безвъзмездното прехвърляне на собствеността ще може да бъде само в полза на общините за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение.

Предвижда се и въвеждането на забрана общините да извършват сделки, с които да продават, заменят, даряват или учредяват право на строеж или право на ползване върху придобитите имоти. Забраната не важи за случаите, свързани с реализиране на обекти, необходими за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение, както и случаите по чл. 22а от Закона за насърчаване на инвестициите на инвеститор, получил сертификат за инвестиция от клас А, клас Б или за приоритетен инвестиционен проект. При нереализиране на предвидените от общините мероприятия, същите ще прехвърлят собствеността върху придобитите имоти на държавата. 

#МРРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"