И „Бритиш Петролиум" се отказа от „нежизнеспособния“ „Набуко"

И „Бритиш Петролиум" се отказа от „нежизнеспособния“ „Набуко"
Според „Бритиш Петролиум" тръбопровод, който ще бъде полупразен за неопределен период, ще бъде икономически неприложим. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британската компания „Бритиш петролиум" се отказа от участие в проекта за строителството на газопровода „Набуко", в който тя бе разглеждана като водещ потенциален доставчик на газ.

Европейският проект за газопровода „Набуко" е икономически нежизнеспособен и е „сложен в архива", заяви Иън Кон, ръководител на подразделението за нефтопреработка и маркетинг в петролният концерн „Бритиш Петролиум" ( British Petroleum (BP)).

Според високопоставения служител на британския концерн Иън Кон „Набуко", който трябва да намали газовата зависимост на Европа от Русия чрез алтернативен маршрут от Централна Азия и Близкия изток до европейските потребители, вече няма възможност за пренос на газ от азербайджанското газово находище "Шах Дениз 2", предава БТА, цитирайки „Ройтерс".

Очакваше се „Шах Дениз" да бъде основният доставчик на „синьо гориво" за „Набуко" и да доставя около 16 млрд. куб. метра газ годишно за 4000-километровото съоръжение.

Това обаче е едва половината от проектния капацитет на газопровода от 30 млд. куб. метра годишно.

Водещата компания по проекта - австрийската OMV, се надяваше през идните години да осигури недостигащите количества чрез допълнителни споразумения с доставчици от Туркменистан, Ирак и дори от Иран.

Според „Бритиш Петролиум" обаче тръбопровод, който ще бъде полупразен за неопределен период, ще бъде икономически неприложим.

„Европейската комисия не се призна за победена и заяви, че въпреки позицията на „Бритиш Петролиум" продължава да обсъжда цялостния проект. „Бритиш Петролиум" и азербайджанската петролна компания СОКАР (SOKAR) сега обсъждат само по-малкия проект, известен като „Набуко-Запад"," допълни Иън Кон.

Миналата седмица консорциумът, поел проекта за газопровод „Набуко", който да пренася природен газ от Каспийско море от 2017 г., предложи на консорциума, експлоатиращ газовото находище „Шах Дениз" в Азербайджан, алтернативен проект - „Набуко-Запад" с дължина 1300 км.

Проектът за газопровод „Набуко" се изпълнява от консорциум, съставен от RWE (Германия), OMV (Австрия), "Булгаргаз" (България), "Трансгаз" (Румъния) и "Боташ" (Турция), след като унгарската MOL се отказа от участие в проекта.

„Набуко" е в конкуренция с други проекти, сред които „Южен поток" на руския гигант „Газпром" и италианската компания ЕНИ, чийто строеж започва през 2012 г.

#„Набуко" #Русия #Европа #природен газ #синьо гориво #RWE #Германия #OMV #Австрия #"Булгаргаз" #България #Румъния #Турция #MOL #Унгария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »