Голдшмит: Европа е изправена пред опасността от разрушаване

Голдшмит: Европа е изправена пред опасността от разрушаване
Източник: news.bg
A A+ A++ A

 

Главният равин на Москва Пинкас Голдшмит заяви, че решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз може да доведе до разрастването на радикален ислям, което повдига въпроса за самото съществуване на еврейските общности в Европа, съобщава в. „Индипендънт“, предаде БГНЕС.

Голдшмит, който е ръководител на Съвета на равините в Европа, каза пред депутати в Европейския парламент, че Европа е изправена пред опасността от разрушаване и ако нейните лидери не започнат да реагират съвместно на предизвикателствата на днешния ден, след 30 години ще настъпят "катастрофални последици."

Според него евреите "се чувстват така, сякаш са на релсите, а към тях от две посоки с нарастваща скорост се движат два влака - радикалният ислямизъм - от една страна, и десния радикален антисемитизма - от друга"

Равинът представи резултатите от проучване, според което 36 и 40 процента от белгийските и френските евреи предпочитат да крият своята вяра заради заплаха от антисемитски атаки, а 22 на сто избягват да посещават еврейски събития.

Той обяви също статистика, според която десетки хиляди евреи вече са напуснали ЕС, а много хиляди подготвят необходимите документи за напускане.

Голдшмит отбеляза, че "ако ситуацията не се промени, Европейският съюз може да се счита за неуспешен експеримент."

#Европейският съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"