Вдигат оградата срещу шап от Турция

Вдигат оградата срещу шап от Турция
Миналата зима хиляди домашни животни у нас бяха унищожени, след като бяха заразени с шап от диви прасета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По границата с Турция започна първият етап от изграждането на оградата, която цели да предотврати разпростаняването на шап в България.

За оградата, дълга 270 км, правителството отпусна 7 милиона лева, съобщава bTV.

Миналата зима хиляди домашни животни у нас бяха унищожени, след като бяха заразени с шап от диви прасета от южната ни съседка.

Половината от трасето, което минава през трите гранични области - Бургас, Ямбол и Хасково, е труднопроходимо. Затова и очертаването на точното място за оградата отнема време.

В намирането и разчистването на пътя в гората помагат гранични полицаи и местни жители.

Оградата няма да следва плътно старото гранично съоръжение, голяма част от което липсва. Новото ограждение ще бъде с бетонови фундаменти, вкопани дълбоко в земята, за да не могат дивите животни да се провират отдолу.

Мрежата ще опасва цялата граница, но през нея ще може да се минава – чрез малко портали за хората. Предвидени са и по-големи - за автомобили и техника.

По проект от двете страни на оградата трябва да има път, широк два метра, и затова трябва да бъде изсечена част от гората. Строежът трябва да започне в началото на следващата година. Дотогава, за да не пламне пак шап, ЕК отпусна 890 000 евро за вземане на проби.

Близо година след разпространението на шап в Странджа, никой от стопаните в Резово не се е осмелил да гледа пак животни.

#Турция #ограда #граница #България #Странджа #Резово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"