205954 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68577| EUR 1.95583| GBP 2.31821|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Ян Бремър: Еднополярният свят на САЩ приключи

1 октомври 2016, събота / 12:28; Коментари: 0
Send to Kindle
Ян Бремър: Еднополярният свят на САЩ приключи
Източник: www.politika.bg

 

Светът е пред прага за създаването на нови икономически модели, където САЩ вече няма да играят такава значителна роля, а за разрушаването на Бретън-Уудската система са виновни самите САЩ, които твърде напористо диктуват правилата си на други държави.

Такова мнение изказва президентът на Eurasia Group професор Ян Бремър от Университета на Ню Йорк в доклада си "Отброяване от нулата. Преодоляване на разделянето". Докладът му е представен на сайта на Международния валутен фонд (МВФ), като в пояснението си фондът уточнява, че докладът изразява мнението на автора, а не на самата финансова институция.

Ян Бремър е американски политолог, специализирал се по външната политика и глобалните политически рискове. Той е основател на Eurasia Group и под негово ръководство работят 40 аналитици и мениджъри по продажбите в Ню Йок, както и 480 щатни и нещатни изследователи в 65 държави. Сред неговите клиенти са ExxonMobil, Morgan Stanley и хедж фонда Caxton.

Световният ред, който преобладаваше от края на Втората световна война, се разрушава. Дисбалансът изби в разклатеното равновесие вътре в страните, регионите и на международната политическа сцена. Резултатът е един свят на нулево ниво, характерен с нарастващия вакуум в глобалното управление. Но това не може да продължава вечно. Рано или късно нулевото ниво ще отстъпи място на новия светове ред“, убеден е Бремер.

Според него немалка роля в разрушаването на тази парадигма играе твърде явното лидерство на САЩ, които последните години изповядват принципите на „военната икономика“ и политика на санкциите. Експертът по-специално привежда думите на финансовия министър на САЩ Джейкъб Лю, който признаваше, че "ако (американските санкции) се намесват прекомерно в паричните потоци в целия свят, финансовите операции ще може да се изместят от САЩ, които може да застраши централната роля на САЩ“.

Преките загуби и разходи в търсене на алтернативни пътища, които компаниите понасят заради политическите рискове, вече всекидневно вредят на световната икономика, сериозно страда доверието във финансовата система, ръководена от САЩ и тройката най-големи в света рейтингови агенции (Fitch, Moody's, S&P).

В резултат държавите образуват нови алианси, създават алтернативни финансови институции и рейтингови агенции. Например, Китай пое инициативата за създаването на "Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции", с която вече е готов да сътрудничи МВФ, а и към нея се присъединиха много държави, припомня експертът.

Той добавя, че политизирането на икономика вече поражда недоволство в Европа, на която искат да натрапят „икономическо НАТО“ с Трансатлантическото споразумение за партньорство в сферата на търговията и инвестициите (TTIP). И първата лястовица на недоволството е решението на Великобритания да напусне ЕС.

Споменавайки НАТО експертът отбелязва, че алиансът преживява трудни времена и „разкриването на очевидните уязвимости във всеки подразделение на алианса би вдъхнало в него повече живот, отколкото кризата в Украйна“.

За характеристиката на другия американски проект - Транстихоокеанското партньорство (ТТП) - Бремър използва формулировката на Китай: това е опит „да се напишат правилата за търговия“, за да не се зачита Световната търговска организация (СТО).

“Крахът на СССР, с който бе сложен край на 40-годишното идеологическо сражение, вдигна залозите на Бретън-Уудския ред“, пише Бремър.

"На фона на вялото следкризисно възстановяване и паралелното повишаване на геополитическата и икономическа роля на Китай скъпоструващите намеси на американците в Близкия изток за разширяване на влиянието отслабиха влиянието на Вашингтон“, пише експертът.

Той отбелязва, че такива засилващи се пазари като „Индия и Бразилия едва ли ще искат да живеят в свят, където биха командвали Китай или Русия, но Делхи и Бразилия са готови да сътрудничат с всеки, който ще им помогне да намалят американското господство". И добавя, че дори европейските привърженици вече не са толкова солидарни, но „когато САЩ ги дърпат на своя страна, те със съжаление разбират, че Вашингтон не търпи алтернативно мнение“.

"Резултатът е започнало от нулата броене на новия световен ред, в която никой не управлява. Това не е повече светът на Америка, но не и на който и да е друг. Ние живее в сложна геополитическа неутрална зона, в която еднополярността приключи, но остава неясно кой ще замени“, резюмира политологът.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: