Унгарците гласуват референдума срещу бежанците

Унгарците гласуват референдума срещу бежанците
Източник: clubz.bg
A A+ A++ A

 

Унгарците утре ще гласуват на референдум, на който ще гласуват срещу квотното разпределение на мигранти в Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Точният въпрос, на който ще трябва да отговорят, гласи: „Съгласни ли сте Европейският съюз да наложи задължително заселяване на неунгарски граждани в Унгария, включително и без одобрението на парламента“.

За да бъде успешен и легитимен референдума в него трябва да участват най-малко 50+1 от общото 8,27 милиона избиратели.

Мнозинството от анализаторите са убедени, че гражданите ще отхвърлят задължителните квоти. Подобна е надеждата и на премиера Виктор Орбан. Това ще даде възможност на неговото правителство да се противопостави и на други планове на Брюксел за разпределение на бежанците в страни-членки на регионалната организация.

Според Орбан гласуването с „против“ е глас за суверенитета и независимостта на Унгария. Той се надява, че по този начин ще бъдат окуражени и други страни от ЕС да предприемат подобни стъпки.

Унгарският премиер категорично се противопоставя на пристигането на голям брой мюсюлмански мигранти в Европа. Според него те застрашават Унгария и християнската идентичност на Стария континент.

Виктор Орбан в момента е трети мандат министър-председател на страната. Миналата седмица той призова Евросъюза да построи огромен бежански град в Либия, където да бъдат депортирани всички мигранти от Европа.

ЕС трябва да защити своите граници, за да спре мигрантската вълна така, както направи Унгария миналата година по границите си със Сърбия и Хърватия, където издигна телена ограда.

Миналата година през Унгария минаха най-малко 400 000 мигранти, които продължиха пътя си за Западна Европа.

Унгарската ограда и новите мерки за депортация на нелегалните мигранти се оказаха ефикасни. През месец септември не е регистриран нито един нелегален опит за пресичане на унгарската граница.

„Официален Брюксел така или иначе вече се примири с изхода от референдума и много добре знае, че унгарското общество не обича мигрантите“, каза директорът на Института „Републикон“ Чаба Тот. „Във вътрешен план една ниска избирателна активност ще бъде тежък удар за премиера и по-специално след такава голяма кампания“, добави Тот. 

#референдум #ЕС #Виктор Орбан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »