Станаха ясни приоритетите на МОСВ за българското председателство в ЕС

Станаха ясни приоритетите на МОСВ за българското председателство в ЕС
Източник: focus-news.net
A A+ A++ A

 

Приоритети на МОСВ в рамките на предстоящото българско председателство на ЕС ще бъдат кръговата икономика, ресурсната ефективност и нисковъглеродната икономика. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова в рамките на форум „Зелените градове на България. Идеите, хората и бизнесите, които водят към тях“ в „София Тех Парк“, предаде БГНЕС.

Предизвикателство е да се намери балансът между социално-икономическото развитие и опазването на околната среда, хармонията между екосистемите и човешката дейност, каза заместник-министърът. Тя отбеляза, че основните стратегически документи на европейско и национално ниво са насочени към развитието на производствени и потребителски модели, които не надхвърлят капацитета на екосистемите.

В сферата на отпадъците целите на европейско ниво са до 2030 г. да се рециклират 65% от битовите отпадъци, 75% от отпадъците от опаковки, да се депонират до 10% и 0% да е депонирането на разделно събрани отпадъци, посочи Николова. Тя припомни, че по ОПОС (2014-2020 г.) са заделени 562 млн. лева за ресурсно-ефективно управление на отпадъците и вече е обявена първата схема за 98 млн. лева, насочена към изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени отпадъци.

„До края на годината ще се обявят още три схеми - за изграждане на компостиращи инсталации, за инсталации за предварително третиране на битови отпадъци, за инсталации за анаеробно третиране на отпадъци и за изграждането на последния трети етап от софийската система за управление на отпадъците“, посочи заместник-министърът.

Важна тема за „зеленото“ развитие на градовете е устойчивата градска мобилност, която е пряко свързана с глобалните проблеми на изменение на климата, с подобряването на качеството на въздуха и с намаляване на шумовото замърсяване, посочи Николова. „Развитието на устойчива мобилност и екологизирането на транспорта осигуряват навлизането на чиста енергия и намаляване на зависимостта от конвенционалните горива, ограничават емисиите на парникови газове и изменението на климата“, посочи тя.

Атанаска Николова припомни, че със средства по ОПОС (2007-2013 г.) са закупени 10 метровлака, 126 екологични автобуса, 20 трамвайни мотриси и 100 тролейбуса на обща стойност 320 млн. лева. Само с въвеждането в експлоатация на метровлаковете в София са намалени вредните емисии с 2,78 хил. тона на година, като 2,6 хил. тона е редуцираният въглероден диоксид на годишна база, каза тя и добави, че такъв значителен ефект се постига и с въвеждането в експлоатация на останалите видове екологичен транспорт в градовете.

„В рамките на новата ОПОС са заделени 111 млн. лева, които са насочени пряко към намаляване на нивата на замърсяване в 29-те общини в страната, които имат проблеми с качеството на атмосферния въздух“, посочи зам.-министърът.

МОСВ разработи през тази година национална схема за насърчаване използването на електрически превозни средства, която се администрира от Националния доверителен екофонд и е на стойност 1 млн. лева. Пилотната фаза вече е в интензивен етап на изпълнение, в нея се включиха 4 държавни институции и 22 общини, които вече провеждат своите обществени поръчки или са закупили електрически превозни средства, които ще ползват, отбеляза Атанаска Николова.

#МОСВ #ЕС #Атанаска Николова #софия тех парк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"