Софи Маринова не стига до финала на Евровизия с „Love Unlimited"

Софи Маринова не стига до финала на Евровизия с „Love Unlimited"
Софи Маринова не успя да класира България на финала на "Евровизия". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Деня на славянската писменост и култура певицата Софи Маринова не успя да класира България на финала на конкурса за песни „Евровизия" в Баку, Азербейджан.

На втория полуфинал на състезанието в столицата на Азербайджан Софи Маринова не успя да се нареди сред десетте финалисти с песента Love Unlimitted, в който се пее „Обичам те" на 12 езика.

Страните от втория полуфинал, които се класираха за финала на Евровизия на 26 май, са Литва, Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Швеция, Македония, Норвегия, Естония, Малта и Турция.

Конкурсът бе излъчен пряко по Българската национална телевизия. Софи Маринова се състезава с изпълнители от Сърбия, Македония, Словения, Хърватия, Турция, Босна и Херцеговина, както и от Холандия, Малта, Беларус, Португалия, Украйна, Швеция, Грузия, Естония, Словакия, Норвегия и Литва.

По регламент се гласува с текстови съобщения или телефонно обаждане. По регламент страните не могат да гласуват за своя представител.

Финалът на "Евровизия" е в събота на 26 май. Освен 20 страни победителки от полуфиналите, до него достигат Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и Азербайджан. Това са петте основателки на фестивала заедно с победителя от миналата година.

Най-доброто представяне на България е през 2007 г., когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи завършиха пети в крайното класиране с песента си „Вода".

Те са и единствените български представители, които досега са достигали до финал. Преди това страната беше представена от група Каффе с Lorraine през 2005 г. и Мариана Попова с Let me cry - 2006 г.

След доброто представяне на Елица и Стунджи правилата на конкурса бяха променени.

Влезли в десетката, представителите на България през 2009 г. Deep Zone Project и DJ Balthazar с песента DJ, Take me away трябваше директно да отидат на финал, но в крайна сметка се явиха отново на предварителен етап.

През 2010 г. на сцената на конкурса Миро изпя „Ангел си ти", а през 2011 г. Поли Генова почти достигна до финал с „На инат".

#Софи Маринова #Евровизия #Баку #Азербайджан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »