UniCredit обмисля цялостна продажба на Pioneer Investments

UniCredit обмисля цялостна продажба на Pioneer Investments
Източник: www.bankingtech.com
A A+ A++ A

 

Италианската банка се стреми да подсили своя баланс след слабите резултати на стрес теста през лятото, пишат във "Файненшъл таймс" Патрик Дженкинс, Алия Рам и Рейчъл Сандерсън.

UniCredit обмисля цялостна продажба на звеното за управление активи Pioneer с оглед набиране на капитал и укрепване на своя баланс, след като се класира шеста отдолу нагоре в стрес тестовете на европейските банки, според сведения на четири запознати източника.

Новият главен изпълнителен директор Жан-Пиер Мюстие се стреми да подсили капиталовите буфери на единствената финансова институция на Италия от глобална системна значимост. Неговият предшественик, Федерико Гицони, напусна през май след месеци недоволство от страна на акционерите.

Г-н Мюстие, френски ветеран в банкирането, трябва да представи своя стратегически план до края на годината. Запознати от сектора твърдят, че той вероятно ще почива върху три основни стожера. В допълнение към обявяването на активи за продажба, в това число на Pioneer и на полската банка Pekao, г-н Мюстие обмислял още отделянето на десетки милиарди евро лоши кредити в ново секюритизационно звено, както и увеличение на капитала с до 10 млрд. евро. UniCredit отказва коментар.

От началото на годината UniCredit е изгубила повече от половината си пазарна стойност на фона на притеснения около необслужваните й кредити и италианския банков сектор като цяло. В края на юни капиталовата адекватност от първи ред на банката е едва 10,3 процента, сред най-ниските на стрес тестовете на европейските банки, публикувани през юли.

Наскоро най-голямата банка на Италия по размер на активите е променила тактиката си относно Pioneer Investments – звеното, държащо под управление 245 млрд. евро активи, твърдят банкери. Тя първоначално се е опитала да продаде контролния пакет акции от него на Santander, но този план се е провалил през юли.

Италианските регулатори са намекнали, че ползата за баланса на UniCredit ще е по-малка от очакваното, ако банката осъществи намерението си да запази 33-процентно участие в Pioneer. Те също така не са били доволни от идеята дружеството, което държи значителен местен суверенен дълг, да бъде продадено на чуждестранен купувач, твърди източник от сектора.

През лятото UniCredit обяви, че би обмислила и публично предлагане на Pioneer – план, който според запознати все още е на масата.

В момента UniCredit води преговори с полската PZU за продажбата на Pekao.

Наред с продажбата на активи, г-н Мюстие обмисля и отделянето на десетки милиарди евро необслужвани кредити на UniCredit, твърдят банкери. Тези кредити могат да бъдат обособени в ново дружество, което да емитира ценни книжа, обезпечени с италианска държавна гаранция, известна като GACS. Според същите източници, банката търси потенциален ключов инвеститор, за участие в това дружество.

Според очакванията на мнозина анализатори и банкери, г-н Мюстие, който по-рано оглавяваше корпоративно и инвестиционно банкиране на Société Générale, е вероятно да предприеме увеличение на капитала в размер до 10 млрд. евро, отчасти за да запълни капиталовата дупка, която ще се отвори с продажбата на лошите кредити.

Според оценки на Moody’s, публикувани в четвъртък, ако UniCredit започне разчистване на необслужваните си кредити в мащаб, подобен на този в Monte Paschi, третата по големина италианска банка, то капиталовата й адекватност от първи ред ще спадне до 8,7 процента, под регулаторния праг, изискван от ЕЦБ.

Подкрепеното от правителството и от частни фондове разчистване, предприето в Monte Paschi, най-слабо представилата се банка на стрес тестовете през юли, се разглежда като модел за подражание от италианските кредитни институции с недостиг на капитал, твърдят банкери.

Стратегическата визия на г-н Мюстие е решаващ тест за един от най-опитните банкери в Европа, който се стреми да изчисти своята репутация, след като аспирациите му към поста главен изпълнителен директор на SocGen бяха осуетени от скандала с трейдъра-измамник Жером Кервиел. 

#UniCredit #Pekao

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »