В Перу осъдиха на 22 г. затвор бивш шеф на разузнаването

В Перу осъдиха на 22 г. затвор бивш шеф на разузнаването
Източник: diariocorreo.pe
A A+ A++ A

 

Съд в Перу осъди на 22 г. затвор бившия шеф на разузнаването на страната Владимиро Монтесинос за изчезването на професор и двама студенти през 1993 г., предаде БГНЕС.

Изчезналите били убити и изгорени в пещ в мазето на тайната служба. За виновен за престъплението беше признат и бившият началник-щаб на армията Николас Риос. Монтесинос вече излежава друга присъда за престъпления срещу човечеството. На бившия шеф на разузнаването на Перу се гледа като на основната сила, стояла зад трона на президента Алберто Фухимори, който управлява страната от 1990 до 2000 г.

Бившият президент също излежава присъда за нарушаване на човешките права, включително и разрешаването на убийства, извършвани от отреди на смъртта.

Последният съдебен процес установи, че в щаба на армията в Лима е имало таен затвор. Според прокурорите вероятно в мазето на щаба са били изпепелени доста повече хора от тримата, за чиято смърт беше осъден Монтесинос: „Никой не изгражда пещ само за три тела“. Преди да бъдат изгорени, трите жертви са били измъчвани и разпитвани.

#Перу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"