Deutsche Bank отрече да е търсила помощ от Берлин

Deutsche Bank отрече да е търсила помощ от Берлин
Източник: www.novinitednes.net
A A+ A++ A

 

Deutsche Bank отрича да е търсила помощ от Берлин и заявява, че няма планове за увеличение на капитала, след като инвеститорите нападнаха изстрадалата банка, запращайки цената на акциите й до най-ниските нива от повече от три десетилетия насам, пишат Джеймс Шутър, Лаура Нунън и Томас Хале за в. “Файненшъл таймс“.

В понеделник най-голямата германска банка затвори с понижение на акциите от над 7 процента, достигайки най-ниското ниво от 1983 насам, въпреки че отрече пред германските медии да е търсила подкрепа от Берлин в своята регулаторна битка с Вашингтон – както и че такава подкрепа й е била отказана.

Акциите на Deutsche спаднаха с 55 процента за изминалата година, на фона на продължаващи опасения за финансовото й здраве – опасения, към които се добави и неотдавнашното искане от Министерството на правосъдието на САЩ (МП) за сумата от 14 млрд. долара за постигане на споразумение във връзка с твърдения за злоупотреби при продажбите на ипотечни ценни книжа.

Банката отговори, че няма намерение да плаща сума в такъв размер, който е близък до общата й пазарна капитализация от 18 млрд. долара, а в понеделник заяви, че нейният главен изпълнителен директор Джон Крайън “в нито един момент” не искал от германския канцлер Ангела Меркел да се намеси в противопоставянето й с МП.

Докладът на германското списание “Фокус“ също посочва, че г-жа Меркел е изключила спасителна намеса за Deutsche преди изборите през 2017.

“Този въпрос [за помощ от страна на правителството] не стои на дневен ред. Deutsche Bank е решена да посрещне предизвикателствата със собствени сили”, заяви Йорг Айгендорф, главен говорител на Deutsche. “Въпросът за увеличение на капитала също не е актуален за момента, ние сме в съответствие с всички нормативни изисквания”.

Инвеститорите обаче не се повлияха от тези отрицанията и загрижеността около Deutsche повлече надолу и останалия европейски банков сектор. Commerzbank затвори с понижение от 3,7 процента, UniCredit от 3,5 процента, а BNP Paribas – от 3,1 процента.

Инвеститорите остават неспокойни за капиталовата позиция на Deutsche, особено след появилите се вести за закъснение в продажбата на дяловете й в китайската банка Huaxia. Тази продажба ще повиши с 40 базисни пункта капиталовата адекватност от първи ред на Deutsche, която понастоящем е 10,8 процента, доближавайки я до средния коефициент от 12,59 за десетте най-големи (по пазарна стойност) европейски банки.

“Всички вече са убедени, че те ще трябва да увеличат собствения си капитал. Не виждам как могат да го избегнат. Не разполагат с никакво място за маневриране”, казва Жером Легра, инвеститор в Axiom Alternative Investments, която държи къса позиция с акции на банката вече повече от година.

Искането на МП поставя господин Крайън в трудна ситуация. Според анализатори, при толкова ниска цена на акциите той не е склонен да излезе на пазара и да търси средства за покриване на глобата. Но от друга страна, докато това искане не бъде уредено, цената на акциите е малко вероятно да се покачи.

“Дори ако в спора с МП бъде договорена сума в долния край на очакванията, банката пак ще се нуждае от свежи средства, а те не могат да се генерират органично”, коментира Филип Бодеро, инвеститор в Pimco. “Ще трябва или да увеличи собствения си капитал, или да продаде някои от по-добрите си активи”.

Неволите на Deutsche илюстрират колко е трудно за европейските банки да преодолеят предизвикателствата след финансовата криза. По-рано г-н Крайън е казвал, че сливането на банки е едно от решенията, а Deutsche вече е имала разговори с Commerzbank за подобна комбинация. Г-н Крайън намери съюзник относно консолидацията и в лицето на председателя на Европейската централна банка, Марио Драги.

В понеделник г-н Драги заяви, че в Европа има “свръхкапацитет от банки” и добави, че “правителствата следва да имат това предвид и да създават законодателни условия за извършване на консолидацията “.

“Наистина ли искате система, която да влезе в правилните си размери едва след дълги и тягостни неуспехи?” бяха неговите думи. “Банките в Европа трябва да бъдат силни и печеливши. Една от причините за ниската доходност е именно свръхкапацитетът [на банковия сектор]”.

Докато бедите се трупат над Deutsche, редица хедж фондове покачват вероятността акциите й да продължат да падат – включително базирания в Лондон фонд Marshall Wace, както и американските Highfields Capital Management и Discovery.

Според регулаторни данни, Marshall Wace държи най-голямата единична къса позиция срещу Deutsche, еквивалентна на 0,93 процента от емитираните й акции, на стойност около 135 млн. евро по текущи цени. Highfields се нарежда на второ място с 0,74 на сто, докато Discovery, известен със своите „мечи” виждания за широкия пазар – е заложил срещу 0,61 на сто от акциите на Deutsche.

Soros Fund Management, семейният бизнес, управляван от Джордж Сорос, бе изградил къса позиция на стойност над 100 млн. евро срещу германската банка по времето, когато Великобритания гласуваше за напускане ЕС, но оттогава тя е снижена под нивото за задължително публично оповестяване.

Някои инвеститори призовават за радикални действия. “МП иска от Deutsche 10 пъти повече, отколкото от американските й аналози, без ясна обосновка – това е изнудване”, заяви Давиде Сера, основател на Algebris, фонд, инвестиращ в подчинен дълг на европейски банки. “В крайна сметка, на тяхно място не бих платил и бих обмислил излизане от САЩ”.

В рядка публична изява, Андреас Утерман, главен инвестиционен директор на Allianz Global Investors, каза, че ако ножът опре до кокала, германското правителство все пак ще застане зад Deutsche.

Deutsche Bank и отстъплението на финансовия сектор

“Не е за вярване онова, което се чува, че Германия нямало в крайна сметка да се намеси, ако Deutsche Bank наистина изпадне в беда”, каза той в интервю за Bloomberg Television. “Това е твърде важно за германската икономика”.

Крис Уийлър, лондонски анализатор на Atlantic Equities, заема сходна позиция, но предупреждава, че по-голяма тревога предизвиква перспективата Deutsche да започне да губи приходи заради негативните новини около самата банка.

“Джон Крайън се нуждае от силен ръст в приходите, за да преодолее този период на преструктуриране”, казва Уийлър. Той добавя още, че бизнесите, които “би следвало да процъфтяват” при новата структура на Deutsche, като например инвестиционната банка, са най-застрашени от загуба на приходи, ако контрагентите започнат да се отдръпват от германската банка.

Общият обем заети акции на Deutsche, индикация за сумата, за която се извършват къси продажби, е нараснал през изминалата седмица от 1,72 до 3,07 процента от общо емитираните акции, по данни на Markit.

Все пак, този обем остава значително под нивото от 4,3 процента, достигнато през юли, след британския референдум за излизане от ЕС.

На база пазарна капитализация Deutsche сега се нарежда на 78-о място в света, изпреварвана от институции като малайзийската Public Bank и бразилската Itausa Investimentos Itau.

Много инвеститори не вярват, че планът за преструктуриране, обявен преди година от г-н Крайън ще е достатъчен, за да обърне съдбините на банката. Някои настояват за продажба на звеното за управление на активи, докато други искат да видят по-драстично съкращаване на разходите. 

#Deutsche Bank #Файненшъл таймс #МП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »