Кралев подиса сътрудничество с японския си колега Мацуно

Кралев подиса сътрудничество с японския си колега Мацуно
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подписа споразумение за сътрудничество в сферата на спорта с Хирокадзу Мацуно, министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония. Двамата министри обсъдиха възможностите за задълбочаване на традиционно добрите отношения между двете държави и засилен обмен на спортни специалисти, предаде БГНЕС.

Министър Мацуно предложи съдействие на българската страна за развитие на детско-юношеския спорт чрез програмата Sport for Tommorow, която Япония развива. Според инициативата в задължителната програма на началните и основни училища трябва да са включени 3 часа по физическо възпитание седмично, а след часовете се развиват спортни клубове по интереси във всяко училище.

На срещата между двамата министри от българска страна присъстваха и генералният секретар на БОК Белчо Горанов и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Япония Георги Василев.

По време на посещението си в Япония министър Кралев проведе среща и с министъра, отговарящ за провеждането на олимпийските и параолимпийските игри Токио 2020 Тамайо Марукава. Двамата обсъдиха програмата на японското правителство Host Town за подготовка на спортисти в тренировъчни бази в страната.

Министерството на г-жа Марукава може да съдейства на българските спортни федерации и БОК с предварителна информация за възможностите за подготовка за Токио 2020.

Кралев връчи и купата на Българското правителство на победителя от последния класически турнир по сумо в Токио - Гоейдо. Купата на българското правителство се връчва вече 10 години. Поводът за учредяването на трофея са успехите в традиционния японски спорт на българския състезател Калоян Махлянов – Котоошю, който през ноември 2005 г. стана първият европеец, носител на втория по значимост ранг в сумото „одзеки” и най-бързо достигналия този ранг сумист.

Спортният министър се срещна с Калоян Махлянов, който вече е пълноправен треньор по сумо в школата „Садогатаке” и носи името Наруто и с ръководителя на школата Каматани Мицунари.

По време на посещението си в Япония Красен Кралев участва и в церемония по засаждане на роза Дамасцена в община Ходогая, гр. Йокохама. Ходогая е една от японските общини, които поддържат контакти с български общини, като от 2007 г. между нея и община София действа споразумение за сътрудничество в сферата на културата, образованието, спорта и туризма.

Министър Кралев посети многофункционални спортни зали и тренировъчни лагери в префектура Ибараки и се срещна с кметовете на няколко японски общини – Мунаката, Окаяма и Мураяма. Красен Кралев и Белчо Горанов проведоха среща и с председателя на Олимпийския комитет на Япония Цунекадзу Такеда. 

#Красен Кралев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »