32 000 турци са в ареста по обвинение за гюленизъм

32 000 турци са в ареста по обвинение за гюленизъм
Източник: www.ploshtadslaveikov.com
A A+ A++ A

 

Турските съдилища са поставили в ареста 32 000 души по обвинения за връзки ръководената от Фетхуллах Гюлен организация, за която се твърди, че организира провалилия се опит за преврат на 15 юли, предаде БГНЕС.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви пред NTV, че след опита за преврат разследвания се водят срещу 70 000 души, като 32 000 от тях са в ареста.“Процесът продължава“, каза Боздаг. Съобщеният брой на намиращите се в ареста е с 10 000 по-висок от предишни информации, подавани от правителството в Анкара.

Боздаг допълни, че може да има още арести, а някои от сега арестуваните може да бъдат освободени под контрола на правосъдието или напълно оправдани.

Около два месеца и половина след опита за преврат, целящ свалянето на президента Реджеп Тайип Ердоган, безпрецедентната за Турция чистка продължава като остава неизвестно кога може да започнат съдебните процеси срещу заподозрените.

Съдебни процеси срещу десетки хиляди души ще бъде най-голямото изпитание за правосъдната система на Турция в историята на страната и ще я постави под извънредно голямо натоварване.

Според Боздаг процесите ще се водят в различни градове на страната и не е необходимо в Истанбул да бъде създавана специална съдебна институция за случая.

Съюзниците на Турция на Запад изразиха безпокойство от мащаба на чистките, но Анкара настоява, че се спазва върховенството на закона.

Гюлен, който се намира в САЩ от 1999 г. отрича каквато и да било връзка с опита за преврат.

#Фетхуллах Гюлен #Бекир Боздаг #NTV

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »