Турция и България се договориха за доставките на газ

Турция и България се договориха за доставките на газ
България и Турция ще подпишат политическо споразумение за изграждането на българо-турската газова връзка и за аварийни доставки на газ от Турция към България. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България и Турция ще подпишат политическо споразумение за изграждането на българо-турската газова връзка и за аварийни доставки на газ от Турция към България.

В рамките на Черноморския енергиен и икономически форум в Истанбул енергийните министрина Турция и България - Танер Йълдъз и Трайчо Трайков се договориха да подпишат политическо споразумение за изграждането на българо-турската междусистемна газова връзка, с което ще декларират, че за двете държави проектът е от стратегическо значение, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Трайков и Йълдъз обсъдиха резултати от работата на експертната група, която проучва и прави оценка на техническите и търговски аспекти на преноса на природен газ през Турция за България.

Българо-турската междусистемен газопровод, заедно с интерконектора с Гърция, ще осигури доставка на каспийски природен газ за страната ни и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ.

Това означава диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България, каза министър Трайков.

Тръбата между България и Турция ще бъде с капацитет от 1 до 3 млрд. куб.м. годишно, с възможност за удвояване на капацитета.

По думите на министър Трайков инвестицията за 77-километровия междусистемен газопровод е относително малка, а ползите за страната ни и за региона са огромни. С изграждането на интерконекторите с Турция и Гърция практически ще бъде отворен Южният газов коридор, който ще доведе каспийския газ от Азия дo Европа.

Затова е важно с политическото споразумение да дадем сигурност на компаниите, че този проект е стратегически за двете правителства и ще бъде реализиран през следващите години, категоричен беше Трайков.

Министър Йълдъз информира българския си колега за подписаният пакет от споразумения за транзит на природен газ между Турция и Азербайджан, който отваря вратите за достъп на азербайджански газ към Стария континент.

По време на срещата беше обсъдено развитието на проекта "Набуко", както и новият проект на консорциума Шах Дениз за газопровод, който може да използва кръговата газопреносна система на България чрез междусистемните връзки със съседни страни.

Двамата министри се съгласиха да бъде ускорено подписването на двустранно споразумение за аварийни доставки на газ от Турция към България по съществуващия транзитен газопровод.

Това е още един механизъм за реакция при евентуална криза, свързана с прекъсване на газоподаването към България заради форсмажорни обстоятелства, спорове между транзитиращи държави или аварии.

#Трайчо Трайков #Танер Йълдъз #Трайков #Йълдъз #Турция #България #споразумение #Истанбул #газ #Набуко #доставки #Европа #Азия #подписване #газопровод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"