На 24 май Софи Маринова пее за България на „Евровизия" в Баку

На 24 май Софи Маринова пее за България на „Евровизия" в Баку
Българската представителка Софи Маринова по време на репетицията преди втория полуфинал в Баку. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В Деня на славянската писменост и култура певицата Софи Маринова ще представи България на втория полуфинал на конкурса „Евровизия" в Баку.

На втория полуфинал на състезанието в столицата на Азербайджан Софи Маринова ще изпълни песента Love Unlimitted, в който се пее „Обичам те" на 12 езика.

Конкурсът ще бъде излъчен пряко по Българската национална телевизия от 22:00 часа, съобщиха от националната медия.

Софи Маринова ще се състезава с изпълнители от 17 държави, от които за финал в събота ще продължат само 10.

Тази вечер изпълнителите са от Сърбия, Македония, Словения, Хърватия, Турция, Босна и Херцеговина, както и от Холандия, Малта, Беларус, Португалия, Украйна, Швеция, Грузия, Естония, Словакия, Норвегия и Литва.

По регламент се гласува с текстови съобщения или телефонно обаждане. По регламент страните не могат да гласуват за своя представител.

Затова Софи Маринова може да събира вот от българите в чужбина, както и от харесалите песента граждани от останалите страни във втория полуфинал. Линиите ще са отворени 15 минути, след като бъдат представени всички песни.

Българският участник ще се представи довечера под номер 8.

„В момента съм притеснена, като всеки изпълнител преди да се качи на сцена. Имам ги тези пеперудки в корема си. Но надявам се като изляза на сцената всичко да е добре," разказва часове преди представянето си Софи Маринова, цитирана от „Дарик".

Финалът на "Евровизия" е в събота на 26 май. Освен 20 страни победителки от полуфиналите, до него достигат Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и Азербайджан. Това са петте основателки на фестивала заедно с победителя от миналата година.

Най-доброто представяне на България е през 2007 г., когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи завършиха пети в крайното класиране с песента си „Вода".

Те са и единствените български представители, които досега са достигали до финал. Преди това страната беше представена от група Каффе с Lorraine през 2005 г. и Мариана Попова с Let me cry - 2006 г.

След доброто представяне на Елица и Стунджи правилата на конкурса бяха променени.

Влезли в десетката, представителите на България през 2009 г. Deep Zone Project и DJ Balthazar с песента DJ, Take me away трябваше директно да отидат на финал, но в крайна сметка се явиха отново на предварителен етап.

През 2010 г. на сцената на конкурса Миро изпя „Ангел си ти", а през 2011 г. Поли Генова почти достигна до финал с „На инат".

Междувременно в очакване на втория полуфинал на „Евровизия" опозиционни активисти проведоха непозволен протест в Баку, в резултат на който няколко души бяха задържани.

Протестиращите са били арестувани по време опозиционна акция пред азербайджанската телевизия, която е партньор на телевизионните разпространители на „Евровизия".

„От 30 до 35 души бяха задържани," заяви говорител на опозиционна организация.

Сред задържаните са две жени, държали плакат с надпис: „Искаме публична телевизия, не телевизия на Илхам", което е препратка към азербайджанския президент Илхам Алиев.

#„Евровизия" #Баку #Азербайджан #Софи Маринова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"