Цените на петрола падат на фона на сериозните различия между Саудитска Арабия и Иран

Цените на петрола падат на фона на сериозните различия между Саудитска Арабия и Иран
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

През днешната търговия "черното злато" парират значителна част от доброто си поскъпване от над 3 сто в понеделник, тъй като има отслабване на оптимизма за постигане на споразумение между основните производителки от и извън ОПЕК по важния въпрос за ограничаване на добивите на петрол, предаде БНР.

Надеждите за постигане на споразумение на стартиралите вчера неофициални преговори в кулоарите на Световния енергиен форум, провеждан в Алжир, провокираха в началото на седмицата ръст на фючърсите на американския лек суров петрол с 3,3% до 45,93 долара за барел и на петрола сорт брент - с 3,2% до 47,35 долара за барел.

По време на днешната търговия обаче има избледняване на тези очаквания с оглед на съществуващите сериозни различия между две от основните производителки от ОПЕК - Саудитска Арабия и Иран.

Това води до спад на фючъсите на американския суров петрол с 1,87% към 45,07 долара за барел и на петрола сорт брент с 2,01% към 46,40 долара за барел.

Източник на агенция Ройтерс заяви миналата седмица, че Саудитска Арабия би била съгласна с намаляване на производствените нива, но само ако и Иран вземе решение да замрази добивните си нива.

Иранският представител в Алжир обаче определи срещата като имаща само "консултативен" характер, което подсили съмненията, че основните петролни производителки ще се ограничат единствено до провеждането на разговори без постигане на конкретни договорки.

Трябва да се има предвид, че Техеран продължава да настоява, че иска да възстанови своите добивни нива от 4,2 млн. барела на ден, които бяха в сила преди наложените от Запада санкции, вдигнати в последствие в началото на настоящата година. На този етап обаче ежедневния добив е в размер на около 3,6 млн. барела и изглежда малко вероятно Иран да се съгласи с искането на Саудитска Арабия за замразяване на добивите на текущите нива.

В същото време руският енергиен министър посочи, че неговата страна желае да замрази производството на текущите нива, но след като добивът в Русия вече достигна рекорден исторически връх от 11,75 млн. барела на ден.

Вниманието на участниците на петролните пазари ще остане насочено върху продължаващата до сряда включително важна конференция в Алжир, но с интерес ще се очакват и редовните данни на Американския петролен институт за американските седмични петролни запаси, които ще бъдат обявени късно тази вечер. Средните прогнози са за повишение на запасите на суров петрол с около 2,8 млн. барела до 507,4 млн. барела за седмицата до 23-ти септември.

#ОПЕК #черното злато #Саудитска Арабия #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"