Подаръкът на Плевнелиев не влезе през вратата на папа Бенедикт XVI

Подаръкът на Плевнелиев не влезе през вратата на папа Бенедикт XVI
Разговорът между президента Росен Плевнелиев и папа Бенедикт XVI е протекъл на родния език на папата – немски. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

200-килограмово великденско яйце, високо над 2 метра, подари президентът на България Росен Плевнелиев на папа Бенедикт XVI.

Заради габаритите си обаче подаръкът, изработен от Георги Андреев и майстори от пловдивско ювелирно студио, не е успял да влезе в стаята, предаде „Фокус".

Изработката на гигантското великденско яйце, което държавният глава е поднелъл на папа Бенедикт XVI, е отнело две години, а в сглобяването му са участвали 15 бижутери.

Великденското яйце е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата.

Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите – цвят, сърце и четирилистна детелина.

Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст. В диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубинено червени кристали.

Освен великденското яйце с внушителни размери президентът подари на папата и икона „Архангелски събор" копие на Димитър Зограф от 1836 г.

В отговор папа Бенедикт XVI е подарил позлатени плакети с личния му герб.

На традиционната аудиенция за Деня на славянската писменост и българската култура 24 май президентът разговаря на четири очи с главата на Римокатолическата църква, като разговорът е протекъл на родния език на папата – немски.

Папа Бенедикт XVI е отправил поздравление към българския народ, който е съумял да съхрани добродетелите и делото на светите братя Кирил и Методий, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Папа Бенедикт XVI е отправил поздравление към българския народ, който е съумял да съхрани добродетелите и делото на светите братя Кирил и Методий, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Във Ватикана вярват, че българите са постигнали нещо, което никой друг не е успял да постгине – стабилност, която може да бъде надградена с растеж," каза президентът Росен Плевнелиев във Ватикана.

Той отново подчерта, че растеж не може да бъде постигнат с нови дългове, и допълни, че върху бъдещите поколения българи няма да има дългова тежест, каквато сега трупат много страни в Европа.

„Младото поколение обаче трябва да участва в разговорите за излизане от кризата," коментира президентът.

Част от уникалните документи, свързани с българското историческо минало, които се съхраняват във Ватикана, да бъдат регистрирани по процедурите на ЮНЕСКО като част от световното нематериално културно наследство, е предложил президентът Росен Плевнелиев по време на срещите си в Светия престол.

„Трябва да показваме историята си, защото имаме с какво да се гордеем," заяви още държавният глава.

#Росен Плевнелиев #Ватикана #Папа Бенедикт XVI #Георги Андреев #24 май

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »