Плевнелиев покани папа Бенедикт XVI в България

Плевнелиев покани папа Бенедикт XVI в България
Президентът не даде категоричен отговор кога България ще има нов посланик във Ватикана. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев поднови поканата към папа Бенедикт XVI да посети България.

„Нашата покана е отворена, България е с отворени врати, българите са с отворени сърца," е заяви държавният глава след разговор на четири очи при традиционната аудиенция при водача на Римо-католическата църква за 24 май.

Папа Бенедикт XVI, който е папа на римокатолическата църква от 19 април 2005 г., е благодарил за поканата и е казал, че ще я разгледа внимателно.

„Знае, че ние българите желаем той да бъде наш гост. От страната ни Светият отец може да отправи силно послание като от остров на стабилност към почти 2 милиарда души на планетата," каза Росен Плевнелиев в Рим, цитиран от „Фокус".

Президентът не даде категоричен отговор кога България ще има нов посланик във Ватикана.

„Министерството на външните работи трябва да си свърши добре работата. Впечатлен съм доколко е развита институционалната памет във Ватикана. Тук много добре се знае в последните 1000 години кой какво е свършил или не е свършил," посочи държавният глава.

Предложеният за български посланик във Ватикана Кирил Маричков-младши не участва в делегацията на президента във Ватикана и вместо него присъства временно управляващият мисията на България при Светия престол Стефан Бончев.

Синът на популярния музикант от група „Щурците" и внук на едноименния български посланик във Ватикана от 1993 до 1997 г. бе предложен през януари за ръководител на дипломатическата мисия там.

Светият престол обаче не му издаде агреман, макар че не изпрати и официален отговор до България за номинацията. Смята се, че ако до три месеца приемащата страна не потвърди кандидатурата, има проблем.

„България има изключителна репутация във Ватикана. Тя се дължи на усилията на много хора, преди всичко обаче на това, което българският народ прави. Българският народ има с какво да се гордее. Тук във Ватикана получихме изключително признание," похвали се Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #24 май #България #президент #Папа Бенедикт XVI #Ватикана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »