Няма да има международен бойкот на Евро 2012

Няма да има международен бойкот на Евро 2012
Не само политиците заплашват с бойкот Евро 2012. Сред най-активните противници на форума са активистките на ФЕМЕН, една от които се опита да задигне трофея. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от Европейския парламент не подкрепиха идеята за организиран официален бойкот на мачовете от Европейското първенство по футбол в Украйна заради ситуацията с бившия украински премиер Юлия Тимошенко.

Европейският парламент прие в четвъртък поредна резолюция за ситуацията в Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от „Фокус".

В резолюцията се посочва, че ЕП се надява, че Евро 2012 ще премине успешно.

Европейските политици, които смятат да посетят мачовете в Украйна, трябва ясно и открито да заявят своята позиция за ситуацията в страната и да намерят начин да се срещнат с политически затворници.

ЕП призовава за незабавно освобождаване на всички осъдени по политически причини в Украйна.

Международният политически бойкот започна с отказа на президентите на Германия, Хърватия, Чехия, Словения, Австрия, Италия и Естония да участват в срещата на държавните глави от Централна и Източна Европа в средата на май в украинския град Ялта.

Към протеста им, провокиран от отношението към бившия премиер Юлия Тимошенко, се присъедини и президентът на България Росен Плевневлиев.

Юлия Тимошенко беше осъдена на 7 години затвор и огромна парична глоба в края на 2011 г.

Тя смята обвиненията за политическа разправа. Несъгласна с тях, започна гладна стачка, а неотдавна се появиха снимки, на които се виждат синини по тялото й.

Юлия Тимошенко заяви, че надзиратели са упражнили върху нея физически тормоз. Това отприщи вълна от негодувание в Европейския съюз и доведе до международен бойкот на Украйна, който заплашваше и Европейското първенство по футбол, на което Украйна ще бъде домакин съвместно с Полша през лятото на 2012 г.

На среща със заместник-председателя на Европейския парламент Яцек Проташевич в болницата в Харков, където Юлия Тимошенко се лекува под наблюдението на германски лекар, бившият премиер е помолила европейските лидери да не бойкотират Евро 2012, защото това е „лоша идея".

#Евро 2012 #Полша #Украйна #Юлия Тимошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"