Русия отвърна на ракетния щит на НАТО с нова ракета

Русия отвърна на ракетния щит на НАТО с нова ракета
Ракетите "Топол М" са най-модерните, въведени на въоръжение в руската армия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Броени часове, след като НАТО обяви влизането в действие на първата фаза на американския противоракетен щит, Русия изпробва успешно междуконтинентална ракета, която е толкова секретна, че все още няма публично име.

Новото оръжие е създадено да подобри нападателната сила на страната, „включително да увеличи способността да се преодоляват противоракетни системи, които са в процес на създаване", предаде „Дневник", цитирайки „Ройтерс", която се позовава на съобщение на министерството на отбраната на Русия.

Според „Ройтерс" тестът е поредното предупреждение към Вашингтон за щита, който изгражда в Европа.

Москва твърди, че когато през 2018 г. влезе в сила третата фаза на защитната система, тя ще може да улавя руски ядрени ракети и да наруши баланса на силите след края на студената война.

Четвъртата и последна фаза трябва да приключи към 2020г.

„От 3:05 ч. на 21 май българско време противоракетната отбрана на НАТО вече покрива територията на европейските страни - членки на алианса," обяви в понеделник министърът на външните работи Николай Младенов.

Сто процента от територията на България попадат в обхвата на защита с вече наличните средства за противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети, идваща от райони на нестабилност, подчерта той от Чикаго, където се проведе срещата на върха на НАТО.

Руската ракета с имитация на бойна глава е била изстреляна в 10:15 часа в сряда от полигона Плесецк в Северозападна Русия и след като е изминала около 6000 километра, е поразила целта в другия край на страната - на полуостров Камчатка.

В съобщението не се посочва името й, но се казва ,че може да бъде пренасяна с подвижна установка.

Би Би Си твърди, че това е първият успешен тест на ракетата. През септември миналата година е имало неуспешно изпитание.

На конференция през май в Москва високопоставеният ген. Николай Макаров заяви, че Русия може да предприеме изпреварващи удари по бъдещите инсталации от ракетния щит на НАТО, за да защити сигурността си.

Европейската система трябва да включи ракети в Полша и Румъния (на стотина километра от АЕЦ „Козлодуй" - бел.ред.), радар в Турция и кораби в Средиземно море с радари и ракетни системи.

Военен източник, цитиран от агенция „Интерфакс", твърди, че ракетата използва „нов тип гориво, което намалява времето за действие на двигателите в активната фаза от траекторията".

Това означава, че ракетата по-трудно се засича от защитни системи и маневрира по-лесно.

„Интерфакс" допълва, че отделните бойни глави също могат да маневрират, за да е трудно да бъдат свалени.

Западни наблюдатели коментират, че подобряването на арсенала от руски междуконтинентални ракети всъщност отслабва аргументите на Москва, че щитът е заплаха за нея.

Кремъл по-скоро се готви да използва новото оръжие като коз в по-широки преговори за съкращаване на ядрените въоръжения, смятат те.

#НАТО #Русия #ПРО #противоракетна отбрана #Николай Младенов #Чикаго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"