Ключови доказателства срещу атентатори са унищожени при палежа на Центъра по криминология в Брюксел

Ключови доказателства срещу атентатори са унищожени при палежа на Центъра по криминология в Брюксел
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

ДНК-проби, свързани с атентатите в Париж и Брюксел, са били унищожени при умишлния палеж в Центъра по криминалистика и криминология в белгийската столица, съобщават местни медии, предаде бТВ.

Пожарът в лабораториите възникна на 29 август, но първоначално не беше известен размерът на щетите. Бяха унищожени шест от общо 10-те лаборатории в центъра.

Юристи коментират, че унищожаването на доказателствата ще постави съда пред трудни решения. Ако пробите бяха частично увредени, съдът би разпоредил повторен анализ.

Сега съдиите ще трябва да преценят дали да вземат под внимание запазените данни от вече направените анализи.

Медиите поясняват, че унищожените проби ДНК вече са били изследвани и цифрови копия от анализите са били запазени на сървър, който не се е намирал в поразените лаборатории.

Сред пробите са материали, свързани с атентата от 2014 г. в Еврейския музей в Брюксел, както и с извършителите и съучастниците в атентатите в столиците на Белгия и Франция в последните две години.

Лабораториите не са били поставени под физическа охрана, а само са били наблюдавани с камери. Свидетели съобщават, че няколко души са проникнали в нощта на нападението с автомобил през телената ограда, а след това в района са проехтели взривове.

#атентатите #ДНК #взривове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »