Горанов: Още плащаме „облигациите" на Велчев

Горанов: Още плащаме „облигациите" на Велчев
Горанов призна още, че са обсъждани варианти за по-драстично увеличение на пенсионната възраст от догодина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

При намаляващ фискален резерв, през януари 2013 г. е възможно правителството „да вземе заем, за да погаси друг заем" – т.е. така наречените „облигации на Милен Велчев".

Това каза зам.-министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за Дарик радио. Той посочи, че през 2013 г. може да се стигне до дефицит в бюджета, макар и минимален.

„Правителството няма да успее да реализира пълното си намерение за намаляване на данъчната тежест до края на мандата," призна Владислав Горанов. Той обаче бе категоричен, че правителството няма да вдига данъци.

Относно реформите в КСО, Горанов отбеляза, че „осигурителната вноска трябва да е пъти по-висока, ако искаме да постигнем балансиран пенсионен модел." Министърът подчерта, че в настоящата ситуация т.нар. швейцарско правило за индексация на пенсиите не работи добре.

Според Горанов в повечето европейски страни 65 г. е оптималната възраст, на която се пенсионират хората при солидарен модел.

Министърът призна още, че са обсъждани варианти за по-драстично увеличение на пенсионната възраст от догодина, но засега е постигнато съгласие за ръст с една година от 1 януари 2012 г.

„Идеята, на която управляващите се спряха, е от догодина пенсионната възраст да се вдигне с една година, а от 2015 г. да продължи по графика, разписан за 2021 г. Осигурителният стаж ще се увеличава по предварително договорения график от миналата година – т.е. започва да се увеличава с по четири месеца от догодина.

Горанов допълни, че парите, които бюджетът ще даде за пенсионно-осигурителната система догодина са повече.

„С парите, които ще бъдат спестени от вдигането на пенсионната възраст от 2012 г., ще бъдат вдигнати най-ниските пенсии," каза той.

#зам.-министърът на финансите #Владислав Горанов #възраст #дефицит #бюджет #2012 #2013 #реформи #пенсии #министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"