Фандъкова: Родният език е повече от идентичност

Фандъкова: Родният език е повече от идентичност
Ученици поднесят цветя на паметника на Св. Кирил и Св. Методий в София по повод честванията на 24 май, Деня на българската култура и на славянската писменост. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да знаеш родния си език е много повече от грамотност и образованост, повече дори от идентичност, започна словото си кметът на София Йорданка Фандъкова на тържественото честване на 24 май пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".

„Езикът е нашата гаранция за настоящето и бъдещето. Буквите, думите, словото са нашата сила, искреност и мъдрост. Затова днес с истинска радост казвам много важната дума "Благодаря", че може да отбележим този празник," заяви още Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Столичният кмет подчерта, че най-светлият български празник – Денят на българската просвета и култура на славянската писменост, е празник не само на професионално ангажираните в културата, образованието и науката, а на всички българи.

„Инвестициите в образованието, културата и науката са не само в грижа за запазване на нашия дух. Инвестициите в културата и образованието са и мощен фактор за развитието на икономиката и туризма, и подобряването на живота на хората," продължи Йорданка Фандъкова.

Тя изрази благодарност към българските учители, творци и учени, и призова да не забравяме силата на словото и ползата на учението.

„Нека помним, че в България има умни, млади и можещи хора, чиято мисия е да творят на родния ни език и да го обогатяват – трябва да говорим за тях и за слушаме техния глас," заяви още градоначалникът.

Кметът на столицата не пропусна да изрази съпричастност към гражданите на Перник и региона, които бяха най-силно засегнати от земетресението на 22 май.

„Когато вярваме и действаме заедно – можем да преодоляваме трудностите," заяви Йорданка Фандъкова.

#Йорданка Фандъкова #24 май #Св. Св. Кирил и Методий #Перник #земетресение #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »