Игнатов: Образователната система устоя и на земетресение

Игнатов: Образователната система устоя и на земетресение
Въпреки че системата беше подготвена, реално повече от половината деца нямаше да се явят, тъй като семействата не бяха в Перник, коментира Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската образователна система е желязна и устоя дори на природното бедствие в Перник, заяви министърът на образованието Сергей Игнатов.

„Системата работи желязно, не виждам никакъв проблем с матурите," обяви министърът, цитиран от БГНЕС, минути преди началото на тържественото шествие по случай 24 май, водено от кмета на София Йорданка Фандъкова и вицепрезидента Маргарита Попова.

Според Сергей Игнатов децата от Пернишка област са били частично готови да се явят на матура.

По разказа на образователния министър, който е бил в Перник почти през цялото време след земетресението във втоник сутринта, в миньорския град се е чувало и бучене, което действа на психиката и хората са прекарали повече от 24 часа по улиците.

В Перник датите за изпитите са 28 май и 29 май, все още няма заповед за тях, защото всичко се е решавало през нощта, уточни Игнатов.

„Нямаше как матурите в Перник да се проведат по едно и също време с тези в останалата част от страната. Въпреки че системата беше подготвена, реално повече от половината деца нямаше да се явят, тъй като семействата не бяха в Перник," аргументира решението за отлагане на матурите Сергей Игнатов.

По думите му, по-голямата част от учениците и зрелостниците ще се явят на изпит на 29 май, когато е изпитът по математика от Националното външно оценяване за седмокласниците.

В Перник зрелостниците са около 1000, както и седмокласниците. В Радомир са около 150 деца.

„Предполагам, че в рамките на 2000 – 2300 ще се явяват на изпит – едните на зрелостните, другите на националното външно оценяване," посочи Сергей Игнатов.

Екип на МОМН подготвя изпита и през почивните дни.

„Датата 29 май била съобразена и с прогнозата на Геофизичния институт към БАН, според която трусовете ще затихнат до понеделник," заяви министърът на образованието.

#Сергей Игнатов #24 май #Перник #земетресение #матури #Национално външно оценяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"