„Амнести интернешънъл" критикува България заради Катуница и боя пред джамията

„Амнести интернешънъл" критикува България заради Катуница и боя пред джамията
„Амнести интернешънъл" определи като неадекватни мерките, предприети от българските власти след убийството на Ангел Петров в Катуница. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл" критикува България заради неадекватните мерки на властите след сблъсъците в Катуница и инцидента пред джамията „Баня Башъ".

В доклада си за 2011 г., в който анализира ситуацията в 155 страни, „Амнести интернешънъл" отправя редица критики към органите на полицията и съдебната власт, предаде БНР.

Според организацията мерките, предприети от държавата за обуздаване на протестите срещу роми в Катуница, които избухнаха след убийството на 17-годишния Ангел Петров, не са били адекватни.

На 14 май 2012 г. двама жители на Катуница, обвинени за повреждането на коли на фамилията Рашкови по време на размириците през септември миналата година, бяха осъдени на пробация от Асеновградския районен съд.

По споразумение с прокуратурата Васил Николов, който преди време е осъждан за хулиганство, получи една година пробация, а Веселин Начев - 6 месеца. Рашкови нямаха имуществени претенции към двамата за щетите, оценени на 2400 лв.

„Амнести интернешънъл" обръща внимание и на това, че при сблъсъците между партия „Атака" и мюсюлмани край софийската джамия е започнало разследване, което обаче е било за хулиганство, вместо за дискриминационни действия.

През март 2012 г., почти година след инцидента на 20 май 2011 г., единият от нападнатите и бити молещи се пред „Баня Башъ" бе привлечен като обвиняем за грубо нарушаване на обществения ред, тъй като нападнал човек.

„Амнести интернешънъл" припомня изразеното през ноември безпокойство за липсата на прозрачност при избора на съдии от Висшия съдебен съвет.

В доклада се отбелязва и прекомерната употреба на насилие при задържането на обвиняеми по време на следствие.

Организацията посочва и проблема с бежанците, които не намират достатъчно подкрепа в България.

#„Амнести Интернешънъл" #Катуница #„Баня Башъ" #джамия #хулиганство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »