Тревожни времена за стабилността в регионите на Русия

Тревожни времена за стабилността в регионите на Русия
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

 

Руското правителство съобщи, че поради сложната финансова обстановка, планира да увеличи използването на междурегионалните бюджетни преводи, за да бъдат подпомогнати бедните региони. Руските региони отчетоха увеличаване на дълговете през последните няколко години и се обърнаха към търговски банки за отпускане на заеми и облигационни емисии, за да получи пари в брой и да покрият част от дълговете с, макар че Москва им предложи изгодни заеми, коментира Антония Колибасану за Geopolitical Futures.

Огромната география на Русия винаги е била предизвикателство за нейните лидери. Неизбродимата територия на страната е непропорционално заселена поради климата. Мнозинството от руското население живее северно от 50-я паралел, което е по на север от основните заселени места в Канада. Това превръща селскостопанската продукция в дефицитна. Процентно гъстотата на населението и урбанизацията са по-високи в западните райони, които са преживели по-голямо търговско развитие, като се има предвид техният достъп до речни пътища. Тези фактори са довели до драматичните различия между селска и градска Русия и между западните и източните райони. Тези различия са силно проблематични по време на икономическа криза.

Не е изненада, че руските райони са задлъжнели – но откакто Русия влезе във втората си икономическа рецесия за период от 10 г., социалните проблеми се увеличиха. Макар да се очаква регионите независимо да управляват своите бюджети, федералното правителство обикновено им се притича на помощ. Но правителството е изправено пред спад на приходите поради понижаването на цените на петрола, като се има предвид, че повече от 50 процента от приходите в бюджета идват от износ на петрол. Русия може да изчерпи един от своите резервни фондове през следващата година, което се дължи на намалението на приходите от петрола.

По-рано този месец руското министерство на икономическото развитие огласи икономическите си прогнози за следващите три години, показващи анемични темпове на растеж – под 3% - и за двата сценария, които обмисля. Другият ключов фактор, който ще определи растежа, е равнището на инфлацията, което ще се отрази на обикновените руснаци. Числата са страхотни за писане на информации, но за средния руски гражданин покупателната способност е това, което наистина има значение.

Руската федерална статистическа служба съобщи, че достъпният доход е спаднал през август с 9.3% на годишна база, което е най-големият спад от август 2009 г., малко след световната финансова криза. Тази новина върви заедно с доклади за нарастващия брой руснаци, които отглеждат своя собствена храна, за да си допълнят доставката на хранителни стоки. Някои руснаци са започнали доброволно да участват в програми за събиране на храни от ресторанти и да ги разпределят на нуждаещите се, като в същото време броят на борещите се с проблема семейства расте. Докато подобни доклади звучат алармиращо, гладът и ограниченото снабдяване с храни са въпроси с исторически корени в Русия. Поради климатичните особености на страната една 13% от територията е годна за земеделска употреба.

Транспортната мрежа на страната не позволява фермерите ефективно да изпращат продукцията си в градските райони.

Нещо повече, за повече от половин век моделът на развитие на страната е бил базиран на индустриализация, която зависи от експлоатацията на природни ресурси. Въпреки това в Русия територии, богати на природни ресурси, имат по-голяма гъстота на населението, отколкото останалата част на страната и са силно уязвими от колебанията в икономиката и цените на суровините. През април от Световната банка казаха, че приблизително 3,1 милиона руснаци са се плъзнали под прага на бедността и че увеличаването на бедността ще продължи.

Ето защо задъхващата се икономика заплашва да отслаби социалната стабилност в страната. Последната анкета на руската изследователска група Левада център показва, че 34 процента от населението смята, че правителството не предоставя на гражданите адекватна социална сигурност. Като се има предвид, че потенциалът за повишена нестабилност в страната се дължи на тежки икономически условия, Кремъл започна да търси потенциални програми за икономически реформи в началото на тази година. Но, тъй като на 19 септември се проведоха парламентарни избори, все още не са били направени съобщения. Въпреки това имаше намеци, че ще бъде въведена нова система за данъчно облагане и че пенсиите отново могат да бъдат индексирани с нивото на инфлацията.

След като партията на президента Владимир Путин „Единна Русия“ спечели убедителна победа на изборите, президентът се спря на икономическите проблеми на страната в речта си след победата, наблягайки на реформите, които трябва да бъдат извършени. Изменения на предложенията за бюджета за 2016-2019 ще бъдат обсъдени на заседание на правителството на 13 октомври. Приватизация на производителите на петрол „Роснефт“ и „Башнефт“ е обсъждана като начин за привличане на така необходимите средства за бюджета на правителството, въпреки че и двете компании са изправени пред предизвикателството да бъде намерен желаещ купувач на желаната цена. Дискусиите по съкращаване на разходите за отбрана се водят в продължение на месеци. Поради това е вероятно непопулярни решения да бъдат взети през следващите месеци, тъй като е по-добре Кремъл да се справи с икономическата ситуация по-рано, отколкото по-късно поради президентските избори, които са през 2018 г.

В същото време Москва ще маневрира внимателно , за да се гарантира, че не увеличава нестабилността. От по-рано тази година в регионите се провеждат протести. Сред тях са и бунтовете в град Смоленск през април, тъй като жителите са недоволни от повишаването на разходите за комунални услуги, и конвой на трактори и автомобили от Кубан стигна до Москва през август. Наблюдавайки нарастващата опасността от регионални вълнения, Путин укрепва службите за сигурност, за да се повиши контролът в цялата страна.

От януари насам видяхме рокади по върховете на секторите на сигурността и спазването на закона, които доведоха до поставянето на ключови позиции на подновена, подмладена гвардия от лоялисти на Путин. В същото време Путин обяви през април формирането на нова национална гвардия, чрез която той има пряк контрол върху два основни процеса: получаване на разузнавателна информация за потенциални безредици в регионите и слагане край на каквито и да било протести.

В допълнение руският в. „Комерсант“ съобщава на 20 септември, че Русия ще възкръсне на Министерството на държавната сигурност, съчетаващ Федералната служба за сигурност с външна разузнавателна служба и по-голямата част от обслужващите звена за защита на Федерална, който следи за защитата на топ лидерите на страната , Министерството ще започне да функционира преди президентските избори през 2018 г. и според сведенията ще бъдат ангажирани в най-високите етажи на една от неговите функции е да се изкорени корупцията в правоохранителните органи. Корупцията е едновременно избирателен въпрос кампания за Путин и явление, което е несъмнено се отразява отрицателно на структурното развитие на страната. Борбата срещу корупцията, водена от Кремъл ще има политически функции, както и, като се има предвид нуждата на Кремъл да се поддържа строг контрол върху страната.

Русия е изправена пред тревожни времена - всичко сочи към нашите прогнози, че Русия ще се изправи пред сериозна криза към 2020 г. С влошаваща се икономика и ограничени възможности за справяне с нарастващите социални проблеми, слабите места за Путин ще се увеличат. Основите на руската геополитика показват, че той трябва да пази Русия обединена. Той вижда в контрола на структурите за сигурност, както е от ключово значение за поддържане на страната единна и при управлението му. В същото време, тъй като неговата сила и икономиката отслабва, непредсказуемостта ще се увеличи за Русия, особено в ключови стратегически пограничните региони като Украйна, Кавказ и Черно море. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"