Президентът Плевнелиев при папата за 24 май

Президентът Плевнелиев при папата за 24 май
В делагацията няма да участва предложеният за български посланик във Ватикана Кирил Маричков-младши. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на България Росен Плевнелиев ще направи официално посещение във Ватикана на 24 и 25 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По традиция за Деня на славянската писменост и българската култура папа Бенедикт XVI ще приеме на аудиенция българския президент и водената от него делегация.

Във Ватикана Росен Плевнелиев ще се срещне с държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне.

Президентът ще се поклони на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе" в Рим и ще поднесе цветя в базиликата „Санта Мария Маджоре" и на паметника на Иван Вазов.

В петък Росен Плевнелиев ще посети църквата „Св. Св. Викентий и Анастасий", която е предоставена за богослужение на Българската православна църква. По-късно държавният глава ще има среща с италианския министър-председател Марио Монти.

В делегацията, ръководена от президента Росен Плевнелиев, ще участват още министрите на земеделието - Мирослав Найденов, и на строителството - Лиляна Павлова, зам.-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов.

От страна на деятелите на културата, образованието и науката ще са директорът на Народния театър Павел Васев, актрисата Елена Петрова, известна с участието си в сериала „Стъклен дом", продуцентът на филмите „Дзифт" и „Love.net" Матей Константинов, художникът Емил Стойчев, университетските преподаватели проф. Николай Витанов, проф. Цочо Бояджиев, доц. Анна Бакалова, гл. ас. Венелин Кожухаров и др.

В делагацията няма да участва предложеният за български посланик във Ватикана Кирил Маричков-младши и вместо него там ще присъства временно управляващият мисията на България при Светия престол Стефан Бончев.

Синът на популярния музикант от група „Щурците" и внук на едноименния български посланик във Ватикана от 1993 до 1997 г. бе предложен през януари за ръководител на дипломатическата мисия там.

Светият престол обаче не му издаде агреман, макар че не изпрати и официален отговор до България за номинацията. Смята се, че ако до три месеца приемащата страна не потвърди кандидатурата, има проблем.

#Росен Плевнелиев #Ватикана #Италия #Марио Монти #Папа Бенедикт XVI #24 май #Елена Петрова #Кирил Маричков-младши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"