Честит 24 май!

Честит 24 май!
В 11:00 часа е началото на официалната церемония пред паметника на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий пред Националната библиотека. Снимка: actualno.com
A A+ A++ A

На 24 май България отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Националният празник чества създаването на глаголицата от солунските братя Кирил и Методий.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии.

Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в „Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

С въвеждането на грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден - 24 май.

След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г., а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия. Там той се чества за първи път през 1986 г. по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов.

В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на св. св. Кирил и Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред славяните.

Св. св. Кирил и Методий са обявени от папата за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

С прояви в цялата страна в четвъртък България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция в градовете се провеждат шествия и тържества, в които се включват ученици, преподаватели и културни дейци.

В София шествието тръгва в 10:00 часа от Археологическия музей по маршрут: бул. „Цар Освободител", пл. „Народно събрание", бул. „Васил Левски" от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий".

Шествието ще бъде водено от кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на образованието Сергей Игнатов.

По маршрута ще се присъединят и ръководството на БАН, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски".

В 11:00 часа е началото на официалната церемония пред паметника на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий пред Националната библиотека.

След церемонията в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде открита изложбата „Софийската книжовна школа от XVI век".

По традиция за Деня на славянската писменост и българската култура папа Бенедикт XVI ще приеме на аудиенция българския президент и водената от него делегация.

Във Ватикана Росен Плевнелиев ще се срещне с държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне.

#24 май #Св. Св. Кирил и Методий #писменост #култура #Йорданка Фандъкова #БАН #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници