Николич: Няма да позволим изненади от Босна

Николич: Няма да позволим изненади от Босна
Източник: politikus.ru
A A+ A++ A

 

Няма да позволим изненади поради политическото напрежение в Босна и Херцеговина, заяви сръбският президент Томислав Николич пред в. „Вечерне новости“, предаде БГНЕС.

Той каза, че се събира цялата необходима информация след „войнолюбивите“ послания, които идвали от Сараево. По думите на Николич няма да има заседание на съвета за национална сигурност, но той обсъждал ставащото с премиера Александъ Вучич, с представители на службите и с началника на генералния щаб.

Повод за напрежението между Белград и Сараево е определения за провеждане на 25 септември референдум в Република Сръбска (РС) за национален празник.

Посланиците на страните от ЕС в Босна и Херцеговина вече призоваха президента на РС Милорад Додик да се откаже от провеждането на референдума. „Посланиците още веднъж заявиха, че в Дейтънското мирно споразумение ясно пише, че решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина за окончателни и задължителни. Нито един референдум не може да промени това“, се казва в общото изявление на пратениците на ЕС след среща с Додик.

Те също така потвърдиха и своята позиция за общия рамков договор за мир, според който отделните области нямат право на отцепване. „Няма да има прекрояване на картата на Босна и Херцеговина“, се казва в съобщението.

От своя страна Додик заяви след срещата, че Република Сръбска не се отказва от референдума. „РС не се отказва от референдума за Деня на Република Сръбска, който ще бъде проведен на 25 септември“, каза Додик.

#Томислав Николич #Босна и Херцеговина #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници