"Алфа Рисърч": Президент ще бъде избран след балотаж

"Алфа Рисърч": Президент ще бъде избран след балотаж
Източник: www.razkritia.com
A A+ A++ A

Ниско доверие към институциите, възможност за балотаж на президентския вот и раздвижване при одобрението на политиците в лявото. Изводите са резултат от редовното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч", направено между 9 и 15 септември сред 1026 пълнолетни граждани, предаде бТВ.

Според данните България влиза в кандидатпрезидентската кампания с ниско доверие към всички основни институции: парламент - 8 на сто, главен прокурор – 10 на сто, правителство - 16 на сто, президент – 21 на сто. Според социолозите кризата на доверие може да доведе до протестен вот, или до апатия и слаба избирателна активност.

Статистиката сочи още, че 57 на сто от гражданите с право на глас заявяват готовност да гласуват на президентските избори, а 51 на сто - на референдума, който ще се произведе заедно с тях.

Началото на есенния политически сезон се характеризира с малки, но многозначителни промени в рейтинга на политическите лидери. Динамиката отразява най-вече проблемите, които различните части на политическия спектър срещнаха в процеса на номинацията на президентските кандидатури, отбелязват социолозите.

Според изследването Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер с 32,6 на сто положителни оценки. Действията му през последния месец увеличават обаче поляризацията в отношението към него, която се изразява в ръст както на позитивните, така и на негативните мнения за лидера на ГЕРБ.

След драмата с номинацията на ген. Румен Радев и разтрогването на предизборния съюз между БСП и АБВ Георги Първанов бележи нов спад от 2% и така за първи път рейтингът на бившия президент пада до този на председателя на БСП - 18,3% за Първанов, 18,5% за Корнелия Нинова. Новият председател на БСП излиза от скандалите без поражения.

В тази ситуация като политик с най-висок личен рейтинг в ляво се очертава Татяна Дончева. Оставайки встрани от раздорите на бившите си съпартийци, тя печели дивиденти и одобрението й се повишава до 21,9 на сто.

Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов, който достига 20 на сто одобрение. По-ниски са рейтингите на другите политици в този спектър - 13,4 на сто за Валери Симеонов и 4,5% за Волен Сидеров.

Формално щастливата развръзка с излъчването на кандидат-президент на Реформаторския блок след месеци мъчителни преговори не е довела до позитиви за нито един от лидерите на блока, коментират социолозите. Всички те запазват относително ниски равнища на обществено доверие – Меглена Кунева (9,8%), Радан Кънев (7,8%), Н. Ненчев (7,3%), Божидар Лукарски (5,4 на сто). Тази свита стартова подкрепа вещае трудна кампания за Трайчо Трайков като кандидат на Блок, по който има доста пукнатини.

За последните три месеца одобрението за работата на кабинета спада леко от 18 до 16 на сто, а в оценките за дейността на премиера се увеличава поляризацията - нарастват и положителните (33%), и отрицателните (40%) мнения.

Сред министрите вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова продължават да се открояват като отличниците на кабинета. Позитивна тенденция през периода регистрират министрите на спорта - Красен Кралев, на транспорта - Ивайло Московски, на енергетиката - Теменужка Петкова, а негативен - министрите на културата – Вежди Рашидов, и на икономиката - Божидар Лукарски.

Липсата на номинация от страна на най-голямата и управляваща партия ГЕРБ прави невъзможно точното отчитане на подкрепата за вече известните претенденти за президентския пост, отбелязват от "Алфа рисърч".

В заключение социолозите от "Алфа Рисърч" прогнозират, че изходът от кандидатпрезидентската надпревара със сигурност ще се реши на втори тур, конкурентните кандидатури в ляво и съперничеството между основните формации не намаляват, а увеличават електоралната мобилизация на техните симпатизанти, името на кандидата на ГЕРБ има по-малко значение за първия тур на изборите, но може да се окаже решаващо за изхода от втория тур.

#Алфа рисърч #ГЕРБ #БСП #АБВ #Реформаторския блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"