ЕС предлага финансиране на български сериен електромобил през 2020-а година

ЕС предлага финансиране на български сериен електромобил през 2020-а година
Източник: www.zarata.org
A A+ A++ A

България е пред шанса да има свой сериен електромобил през 2020 година. Електрическата мобилност ще бъде възможност в София през следващите години. Стратегията на Европейския съюз за растеж и развитие "Европа 2020" предлага и финансирането на проекти, предаде БГНЕС. 

Европейският опит и моделите за развитие бяха обсъдени по време на национална дискусия в рамките на "Европейската седмица на мобилността". 

"По данни на Евростат, за 5-годишния период от 2008-а до 2012-а година най-високият ръст на новорегистрираните леки автомобили е в България - 19%. За следващите пет години страната ни отново е в челната тройка с 16 на сто", посочи Методи Аврамов от Центъра за градска мобилност. 

"Евростат регистрира 400 автомобила на хиляда жители за страната. В София тази цифра е над 500. Не знам за Германия, но сме стигнали САЩ", допълни той. 

Аврамов припомни, че регистрираните електромобили в София са 140, както и преференциите, които се дават за електромобилите в столицата - без местен данък и с безплатно паркиране. Ако амбициите на София са да стане зелена столица на Европа през 2018-а година, то електромобилността е много важна част от тези намерения. 

Тазгодишната седмица на мобилността е под мотото "Умно придвижване - силна икономика".

#България #електромобил #Европа 2020

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"