ОПЕК може да насрочи извънредно заседание след срещата в Алжир другата седмица

ОПЕК може да насрочи извънредно заседание след срещата в Алжир другата седмица
Източник: kapital.kz
A A+ A++ A

Членовете на ОПЕК могат да вземат решение за провеждане на извънредно заседание, на което да обсъдят цените на петрола, веднага след предстоящата през следващата седмица неформална среща в Алжир, заяви във вторник алжирският министър на енергетиката Нуредин Бутерфа, предаде БНР. 

Бутерфа посочи пред местно радио, че е оптимист, че участниците ще постигнат консенсус за това как да се стабилизират петролните пазари по време на неофициалната среща на производителките от и извън ОПЕК, която ще се проведе между 26-и и 28-и септември в Алжир. 

"Петролните министри на картела могат да вземат решение за провеждане на извънредно заседание веднага след неформалните разговори през следващата седмица", посочи той. 

Алжир е една от страните членки на ОПЕК, настояващи да се предприемат мерки, които да доведат до стабилизиране на петролните цени около 60 долара за барел. В тази връзка Нуредин Бутерфа проведе серия визити в Катар, Иран и Русия, за да лобира за съвместни действия, които да успокоят пазара на ценната енергийна суровина. 

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, който беше на посещение в Алжир през уикенда, също заяви, че може да се проведе извънредна среща на петролната организация, ако в кулоарите на Международния енергиен форум в края на месеца бъде постигнат консенсус. Той обаче подчерта, че предстоящата в периода между 26-и и 28-и септември среща в Алжир е само и единствено за консултации, а не за вземане на конкретни решения. 

Междувременно цените на петрола парират значителна част от вчерашния си първоначален отскок с близо 2%, който беше провокиран от изказване на венецуелския президент Николас Мадуро, че основните страни - производителки са близо до постигане на споразумение, целящо да стабилизира петролните пазари. 

Днес фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,37% към 43,14 долара за барел, а на петрола сорт "Брент" - с 0,41% към 45,77 долара за барел, задържайки недалеч от техните едномесечни дъна от петък, съответно около 42,75 и около 45,52 долара за барел. 

Негативно влияние върху цените оказват коментари на петролния министър на Венецуела Еулоджио Дел Пино, че е необходимо съкращаване с близо 10% на ежедневните доставки на петрола в световен план в размер на около 94 млн. барела, за да се посрещне реалното търсене и да се постигне балансиран пазар. 

Това върна фокуса на внимание отново върху проблема със свръхпредлагането на фона на последни информации, че членовете на ОПЕК в лицето на Нигерия, Либия и самата Венецуела са готови да повишат техния експорт. Според Бярне Шийлдроп от шведската банка SEB, ясно изразеното от трите страни желание предполага, че никоя от тях, включително Венецуела, не е заинтересувана да ограничи производството на сегашните нива. 

В същото време беше обявено, че течът на основния тръбопровод на Colonial Pipeline Co. в САЩ е бил преустановен и инфраструктурата трябва да започне да достига своя пълен капацитет през следващите дни. Трябва да се има предвид, че този петролопровод пренася 1,3 млн. барела на ден от рафинериите на Мексиканския Залив до Източното крайбрежие на страната. 

Не е изключено проблемите с този тръбопровод да бъдат отразени в очакваните довечера данни на Американския петролен институт и в утрешните данни на енергийната информационна администрация за седмичните петролни запаси в САЩ. Средните прогнози на анализатори и икономисти са за нарастване на американските петролни запаси с около 2,8 млн. барела и за понижение на запасите на бензин с 500 хиляди барела през седмицата до 16-и септември. 

С интерес се очакват и утрешните детайли за китайската петролна търговия през август. Според предварителни данни вторият в света най-голям консуматор на петрол е внесъл през миналия месец 32,85 млн. тона суров петрол. 

Междувременно либийската петролна компания Agoco обяви, че е повишила своето производство до 210 хил. барела на ден след възстановяване работата на находищата "Нафура" и "Намада".

Тази информация задълбочи спадa на петролните цени, като фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,62% към 43,03 долара, а тези на петрола сорт брент - с 0,57% към 45,69 долара за барел.

#ОПЕК #Алжир #Мохамед Баркиндо #Николас Мадуро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"