Атанас Тасев: Построяването на АЕЦ "Белене" е най-добрият вариант в момента

Атанас Тасев: Построяването на АЕЦ "Белене" е най-добрият вариант в момента
Източник: frognews.bg
A A+ A++ A

Вариантът за построяване на АЕЦ "Белене“ изглежда най-приемлив с оглед на минимизиране на загубите. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев, предаде БНР.

Във вторник правителството реши НЕК да погаси задължението си по международното арбитражно решение за АЕЦ "Белене" с помощ от държавния бюджет. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че сумата с лихвите в момента е близо 629 милиона евро. 

"След като България плати изработеното руско оборудване за АЕЦ “Белене“, то става наше. Вариантът с неговата продажба се оказа, че не е особено ефективен на този етап. Остават два варианта. Първият е да се продължи строителството на площадката на "Белене“, а вторият вариант е оборудването да се използва за развитието на 7-и или евентуално 8-и блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй“", каза Тасев. 

Експертът допълни, че направеното до момента по АЕЦ "Белене" заедно с оборудването, струва повече по стебестойност и двойно по пазарна оценка. "Така че ние влизаме с една съществена зестра в едно бъдещо съвместно предприятие или консорциум".

#Атанас Тасев #Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"