Станишев: Европа на консерваторите е минало

Станишев: Европа на консерваторите е минало
Станишев отбеляза, че се откриват нови възможности за въвеждането и изпълнението на стратегията, която ПЕС предлага още от самото началото на кризата в Европа. Снимка: БСП, Архив
A A+ A++ A

Доминираната от консерваторите Европа вече е минало и на нейно място ще бъде създадена нова социална Европа, заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и лидер на БСП Сергей Станишев.

Днес ние създаваме нова социална Европа. Доминираната от консерваторите Европа вече е минало. Днес социалистите и социалдемократите са натоварени с отговорността да променят посоката, в която се движим”, заяви Станишев.

С тези думи той откри срещата на водещите политически лидери от европейското социалистическо и социалдемократическо семейство в зала The Square в Брюксел, съобщиха от БСП.

Станишев отбеляза, че се откриват нови възможности за въвеждането и изпълнението на стратегията, която ПЕС предлага още от самото началото на кризата в Европа.

Президентът на европейските социалисти счита, че това са решения, които ще възстановят европейската икономика и ще върнат надеждата на хората.

Сред тях са въвеждането на Данък върху финансовите транзакции, еврооблигациите, както и цялостна стратегия за инвестиции, която да доведе до увеличаване на кредитния капацитет на Европейската инвестиционна банка и по-добро усвояване на европейските фондове.

„Тези инвестиции ще бъдат използвани в борбата с безработицата и по-специално с младежката безработица. Ще бъдат укрепени националните икономики и ще намалеят неравенствата и бюджетните дисбаланси", обясни още Сергей Станишев.

Той заяви подкрепата на всички европейски лидери от левицата за усилията на новоизбрания френски президент Франсоа Оланд в тази посока.

Президентът на ПЕС изтъкна и стъпките по разрешаване на проблема с младежката безработица – като въвеждането на Европейска младежка гаранция.

„Това е система, която гарантира, че на всеки млад европеец ще бъде предложена работа, квалификация и специфично обучение до четири месеца след завършване на образованието му или след като остане без работа", обясни Станишев.

Той допълни, че подобна система вече успешно работи в Австрия и Финландия, а много скоро ще бъде въведена и в Люксембург.

Коментирайки ситуацията в Гърция, президентът на ПЕС и лидер на БСП заяви подкрепа за мястото на Гърция в еврозоната.

„Страната трябва да спазва всички свои международни ангажименти, а лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос е единственият кандидат, който може да гарантира, че Гърция няма да пропусне възможностите, които предлага прогресивният вятър, обхванал Европа", коментира още Сергей Станишев.

На срещата на лидерите от ПЕС пристигнаха министър-председателите на Франция – Жан-Марк Еро, Австрия – Вернер Файман, Белгия – Елио Ди Рупо, Хърватска – Зоран Миланович, Румъния – Виктор Понта, Словакия - Роберт Фицу, вицепремиерът на Ирландия – Еймън Гилмор, вицепремиерът на Люксембург – Жан Аселборн.

В разговорите участват и лидерът на социалдемократите в Германия – Зигмар Габриел, лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, президентът на Социалистическия интернационал Георгиос Папандреу и председателят на Групата на S&D в ЕП Ханес Свобода и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

#Сергей Станишев #Партията на европейските социалисти #ПЕС #БСП #Европа #Брюксел #Данък върху финансовите транзакции #Европейската инвестиционна банка #Франсоа Оланд #президент #Австрия #Финландия #Люксембург #Гърция #еврозона #ПАСОК #Евангелос Венизелос #министър-председател #Франция #Жан-Марк Еро #Вернер Файман #Белгия #Елио Ди Рупо #Хърватска #Зоран Миланович #Румъния #Виктор Понта #Словакия #Ирландия #вицепремиер #Еймън Гилмор #Жан Аселборн #Германия #Зигмар Габриел #Социалистическия интернационал #Георгиос Папандреу #ЕП #Ханес Свобода #Европейския парламент #Мартин Шулц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници